Od 27. oktobra policija našla 4.500 migranata i uhapsila osam krijumčara

Beta 08.11.2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je danas saopštilo da je od 27. oktobra našla 4.500 iregularnih migranata koji su se skrivali u pograničnim pojasevima na području Sombora, Subotice, Kikinde i Pirota. 

To je rezultat opsežne akcije suzbijanja iregularnih migracija po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

U saradnji s Komesarijatom za izbeglice i migracije više od 3.000 tih migranata je prevezeno u prihvatne centre.

Dalji koraci u toj akciji su usaglašeni na sastanku na Paliću Gašića sa saradnicima i s komesarkom za izbeglice i migracije Natašom Stanisavljević.

"Od početka akcije, detaljnom pretragom terena, više stotina policijskih službenika našlo je pet automatskih pušaka, pet pištolja, oko 1.580 komada municije različitog kalibra, više stotina stranih pasoša i manju količinu narkotika. Pored toga, nađeno je pet zemunica u kojima su se migranti i krijumčari skrivali", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Policija je tokomk akcije kontrolisala 81.201 vozilo da bi bio sprečen ilegalni tranzit migranata kroz Srbiju ka zemljama Evropske unije i ptegledano je 330 objekata, većinom u Subotici.

"U ovoj akciji uhapšeno je osam krijumčara i zadržano još 119 osoba zbog različitih krivičnih dela. Podneto je 17 krivičnih prijava za krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, 11 krivičnih prijava u vezi sa oružjem, pet krivičnih prijava za neovlašćeno držanje opojnih droga, kao i 10 krivičnih prijava za druga krivična dela", navelo je Ministarstvo.

Podneto je i 457 prekršajnih prijava po osnovu Zakona o strancima i 79 za prekršaje Zakona o graničnoj kontroli.

"Policija, kao na severu, pojačane aktivnosti sprovodi i na jugu zemlje, sprečavajući ulazak iregularnih migranata iz Bugarske i Severne Makedonije. Ovu borbu MUP će istrajno sprovoditi dok problem iregularnih migracija ne bude rešen i lanac krijumčarenja ljudi u potpunosti presečen", ukazuje se u saopštenju.

(Beta, 11.08.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »