Krkobabić: Besplatan prevoz za još 327 sela u Srbiji

Beta 10.11.2023

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je danas da su potpisani ugovori za besplatan prevoz minibusevima u 26 opština u Srbiji, a tri vozila idu na Kosovo, u Zubin Potok, Kosovsku Kamenicu i Gnjilane i devet u pogranične opštine Vojvodine.

"Ukupno od početka programa broj vozila za besplatan prevoz seoskog stanovništva povećan je na 61", rekao je Krkobabić u Palati Srbija, nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima lokalnih samouprava o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva. {image2} Od 26 opština, kojima su dodeljena sredstva, čak njih 20 nije do sada imalo ni jedan vid organizovanog gradskog ili prigradskog prevoza.

U prethodne dve godine ovim programom Ministarstva za brigu o selu obezbeđeno je 35 takvih vozila. Sredstva su ove godine uvećena u odnosu na prethodne dve, na 182 miliona dinara i raspoređena na najbolje rangirane jedinice lokalne samouprave, od 35 prijavljenih na javnom konkursu.

Programom dozvoljen iznos po jednoj prijavi je sedam miliona dinara, a ovoga puta i lokalne samouprave učestvuju značajnim sredstvima iz svojih budžeta u kupovini tih vozila.

"Ovo je izuzetno značajna pomoć za nas, naročito u ovim teškim vremenima za narod na Kosovu i Metohiji. Borimo se i izdržavamo, jer imamo vašu podršku", rekla je Latinka Utvić iz privremenog organa Zubin Potoka. {image3}

Predsednik komisije za dodelu sredstava, dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović naveo je da Ministarstvo za brigu o selu čini baš ono što je važno za običnog čoveka i dodao da će biti pružena podrška da se taj program uspešno sprovede u praksi.

Ove godine priliku da dobiju novac za kupovinu minibuseva dobile su i rubne opštine. Značaj ne samo ovog, već i ostalih programa Ministarsva za brigu o selu za stanovnike severnobanatske opštine Ada, naglasila je predstavnica te lokalne samouprave Vesna Civrić.

"Ministarstvo za brigu o selu je prijatelj koji uvek pomogne i bude tu kada treba. Do sada smo dobili sredstva za kupovinu 43 kuće u kojima žive mladi, a sada nam je omogućen i prevoz u selima. Mobilnost je veliko olakšanje i izjednačava nas sa ljudima iz grada. Koristiće ga deca, đaci, stari i mladi", rekla je Civrić. {image4} Po završetku neophodnih procedura i javnih nabavki koje opštine i gradovi sami sprovode, ukupno 61 minibus besplatno će prevoziti oko 400.000 žitelja u 1.200 sela. {Video1:} Ceo video materijal dostupan OVDE.

(Beta, 11.10.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »