Ljajić: Hamas počinio teroristički čin, ali Izrael čini ratni zločin

Beta 10.11.2023

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić ocenio je danas da je militantna grupa Hamas iz Pojasa Gaze počinila u Izraelu "teroristički čin", a da Izrael čini "ratni zločin bez ikakvog presedana".

"To je jedina tačna definicija. Sve drugo je čista politika, politički interesi ili najobičnije kalkulacije. Ovo su ratni zločini koje (premijer Izraela) Benjamin Natanjahu čini i koje će činiti dalje. On će ovaj rat produžiti koliko god bude mogao, koliko god ljudi da strada i dece", rekao je Ljajić za televiziju Pink.

Upitan koji je Natanjahuov cilj da nastavi ratovanje, Ljajić je naveo da su to pokušaj ostanka na vlasti, kao i pokušaj Izraela da iskoristi trenutnu situaciju da reši "palestinsko pitanje".

"Tako što će etnički očistiti pojas Gaze. Ovo je repriza onoga što se dešavalo 1948. godine. 15.000 Palestinaca je tada ubijeno, 750.000 proterano", kazao je Ljajić, dodajući da je "Gaza zatvor na otvorenom".

Naveo je primere ratova u Ukrajini i Iraku, i da u njima manje od jednog deteta pogine po danu, dok u Gazi, prema njegovim rečima, dnevno bude ubijeno 136 dece.

"Ne pamti se takav slučaj u svetu, u istoriji ratovanja", kazao je Ljajić, nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i ministar u više mandata.

Ocenio je da je većina stanovništva u Srbiji na strani "žrtve", odnosno, kako je naveo, Palestine u ovom slučaju.

(Beta, 11.10.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »