Политика: Повереник поднео пријаве против двојице адвоката због сумњи на злоупотребе

Бета 10.11.2023

Повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић поднео је Адвокатској комори Београда (АКБ) пријаве за покретање дисциплинског поступка против двојице адвоката за које сумња да су злоупотребили право на приступ информацијама од јавног значаја и тако наплатили велике износе новца.

"У овој фази поступка не могу да дајем додатне информације јер би њихово објављивање могло да омета или отежа откривање кривичног дела, оптужење, вођење предистражног и судског поступка, као и другог правно уређеног поступка или фер поступање и павично суђење, и то да оконча поступак", рекао је Мариновић за данашњу "Политику".

Дисциплински тужилац АКБ ће размотрити поднете пријаве и након тога одлучити да ли ће поднети оптужни акт дисциплинском суду против адвоката.

Поједини адвокати били су толико ажурни у тражењу информација од јавног значаја да су успели за годину дана да наплате из државног буџета 24,7 милиона динара на име трошкова да недавање одговора, пише Политика.

"Указујући на овај проблем, у моменту када је било очигледно да се ствари прогресивно развијају у нежељеном смеру, обратио сам се у априлу Влади Србије, Министарству државне управе и локалне самоуправе са иницијативом да се измени Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, Министарству финансија и Управном суду", рекао је Мариновић.

Навео је да је "ирелевантно које конкретне информације" су биле тражене.

Број жалби поднетих поверенику за информације од јавног значаја знатно се повећао од 21. јуна 2022, у првој половини године 3.309 жалби, док је у другом делу године 9.561.

Из буџета повереника за информације од јавног значаја, на име изгубљених управних спорова у 2022. исплаћен је износ од 424.626 динара, а у 2023. години 544.939 динара.

(Бета, 11.10.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Друштво, најновије вести »