Vučević na Dan primirja položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali

Beta 11.11.2023

Ministar odbrane Miloš Vučević položio je danas, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vučević je u spomen-knjigu upisao da su "znani i neznani junaci pali u oslobodilačkim ratovima Srbije ostavili u nasledstvo slobodu, mir i ljubav prema otadžbini, porodici, prema bližnjem svom".

"Njihov zalog bili su njihovi životi. To nas obavezuje kao ljude, kao njihove sinove i kćeri, unuke i praunuke da se večno klanjamo senima ovih besmrtnih junaka. Njihova žrtva treba da nam bude zavet i vodilja da svim svojim srcem i dušom branimo i gradimo našu otadžbinu. Da je čuvamo za buduća pokolenja, za svu našu decu, jer je sav smisao naše borbe sigurna, večna i srećna naša otadžbina Srbija", naveo je ministar.

Dan primirja ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. kada su u Francuskoj predstavnici sila Antante i Nemačke potpisali primirje koje je važilo do zaključivanja mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919.

Od 2012. Dan primirja u Srbiji je i neradni dan, a simbol praznika je cvet retke biljke ugrožene vrste "Natalijina ramonda".

Taj cvet, po navodima u literaturi, raste na Kajmačalanu gde je u Prvom svetskom ratu, srpska vojska vodila žestoke borbe protiv Bugara.

(Beta, 11.11.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »