U Beogradu u nedelju počinje 11. izdanje muzičkog festivala BUNT

Beta 14.11.2023

U Beogradu u nedelju počinje 11. izdanje festivala klasične muzike BUNT, koji izlazi pred publiku sa programom koji obuhvata raspon od baroka do savremene muzike, od Johana Sebastijana Baha (Johann Sebastian Bach) do čak 15 premijera dela domaćih stvaralaca.

Kako je agenciji Beta rekao jedan od organizatora festivala Ljubiša Jovanović, od 19. novembra do 24. decembra u dvoranama Kolarca, Lole, Zvezdara teatra i Legata Slavenski nastupiće muzičari iz Srbije, Slovenije, Austrije, USA i Kanade.

Festival počinje u nedelju 19. novembra u 11.00, u Kolarčevoj zadužbini. Dobitnik nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najuspešnijeg mladog muzičara u 2022. godini, kontrabasista Stevan Jovanović, nastupiće sa svojim kolegama i prijateljima iz Ljubljane u kvintetu kontrabasa "Eastern European Bass Ensemble".

"Ovaj izuzetan ansambl ostvario je velike uspehe tokom prve godine postojanja istakavši se posebno u fantastičnim obradama rukoveti i duhovne muzike Mokranjca, koje je napravio njihov profesor Zoran Marković. Sa nestrpljenjem se očekuje njihov nastup na BUNT-u", navodi se u saopštenju.

Ulaz je besplatan, a koncert je realizovan uz pomoć SOKOJ-a, Kolarčeve zadužbine, UMUS-a i Ambasade Slovenije u Beogradu.

Drugi koncert BUNT festivala najavljen je za nedelju 3. decembar u 20.00 u dvorani Kolarca. Nazvan je "BUNT maraton zvezda" i okuplja umetnike najvišeg ranga iz Slovenije, SAD i Austrije.

Iz Slovenije dolazi duvački kvintet SLOWIND, sastavljen od vrhunskih duvača, solista, kamernih muzičara i članova Slovenske filharmonije.

Oni će nastupiti sa delima Rusela, Pulanka, Nine Šenk, ali i Dejana Despića, uz pomoć izuzetnog pijaniste Peđe Mužijevića, koji već više decenija živi i radi u Njujorku, kao pedagog, solista, kamerni muzičar i potpredsednik fondacije Barišnjikova.

Peđa Mužijević će svirati i kao solista izuzetan program nazvan "Hommage a Mixtape" u rasponu od baroka do savremenih kompozicija Silvestrova, Kramba, Feldmana.

Finale koncerta će pripasti solo flautisti Bečke filharmonije i velikom solisti koji nastupa širom sveta, Karl Hajncu Šicu (Karl Heinz Schütz), koji će u duu sa Peđom Mužijevićem izvoditi muziku Betovena, Vilija i Prokofjeva.

Ovo izuzetno veče će biti realizovano uz pomoć SOKOJ-a, Austrijskog kulturnog foruma, Slovenačke ambasade u Beogradu, EU info centra i Europa Nostre.

Cene ulaznica su 1.000 i 1.500 dinara.

BUNT nastavlja da promoviše najviše evropske ciljeve kulture, kulturne zaostavštine i demokratije, negujući poseban odnos prema stvaralaštvu mladih i posebno osetljivim grupama stanovništa, medju kojima su i mladi sa autizmom.

BUNT je ambasador Europa Nostre u Srbiji, uz podršku EU info centra i deo je projekta MERITA, jednog od najznačajnijih evropskih umetničkih projekata današnjice.

Pre više od jedne decenije BUNT je započeo svoju misiju i danas je, neizmenjenu, nastavlja, navodi se u manifestu BUNT festivala.

Kao veliku snagu i vrednost BUNT oseća domaće stvaralaštvo. Zato će na ovom BUNT-u biti izvedeno ukupno 30 kompozicija srpskih autora od čega će čak 15 biti premijere. Ovog 11. po redu BUNTA centralno mesto pripada našem muzičkom ocu, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

BUNT nastavlja da okuplja umetnike i stvaraoce koji su usmereni ka suštini i dubini, daleko od bilo koje vrste estradizacije ove umetnosti.

BUNT podržava mlade stvaraoce, kompozitore i izvodjače. Želi da osnaži svakog pa se sa pažnjom i ljubavlju okreće i osetljivim grupama medju kojima su i mladi sa autizmom.

BUNT ostaje na svom putu. Najviše civilizacijske vrednosti i moć umetnosti mogu da unesu svetlost u svakodnevni život. Moto festivala je "BUNT, ZA MUZIKU!", dodaje se u saopštenju.

(Beta, 11.14.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »