Nikezić (SSP): Prekomernim zaduživanjima vlast obezbeđuje novac za budžet

Beta 20.11.2023

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da se Srbija prekomerno zadužuje i da bez novca iz kredita ne bilo ni novca na računu republičkog budžeta.

"Svaki dinar koji imate na računu je isključivo posledica prekomernog zaduživanja zemlje, pošto ste samo u poslednje četiri godini napravili rupu u budžetu od 10,5 milijardi evra, pa ste u tom periodu i zadužili zemlju za dodatnih 12 milijardi evra", poručio je Nikezić predsedniku Srbije Aleksandr Vućiću povodom njegove izjave da na računu budžeta ima pet milijardi evra.

Po oceni Nikezića, da država zaista ima toliko novca na računu budžeta ne bi se država zadužila za dodatnih 1,7 milijardi evra, i to kreditima koji imaju kamatu i do devet odsto.

Podsetio je da je u poslednjih godinu dana uzet kredit Fonda za razvoj Abu Dabija od milijardu dolara, kredit od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF od 2,4 milijarde evra, kredit EBRD od 300 miliona evra za likvidnost EPS, dva kredita Svetske banke od 220 miliona evra za javne institucije i javne finansije, tri kredita vredna 340 miliona evra od Francuske agencije za razvoj, a izdate su i obveznice na međunarodnom tržištu od 1,75 milijardi dolara...

"Što je najgore, nijedno od ovih zaduženja nije bilo za izgradnju infrastrukture, već isključivo za potrošnju, ad-hoc rejting mere i koruptivne javne nabavke", naveo je Nikezić u saopštenju.

Po njegovim rečima Srbija zbog prekomernog zaduženja, samo za kamatu godišnje izdvaja 1,6 milijardi evra, koliko daje i za sve subvencije, i zbog toga nema para za srpske poljorivrednike, privrednike, za zaposlene u bolnicama, školama, vrtićima, poštama...

"Upravo zato će građani Srbije na decembarskim izborima glasati protiv ekonomske politike prekomernog zaduživanja, rejting mera, partijskih kadrova i koruptivnih javnih nabavki, jer bi nas nastavak takve politike uskoro doveo do bankrota", zaključio je Nikezić.

(Beta, 11.20.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »