Britanski izaslanik za Zapadni Balkan sa Brnabić i Dačićem o bilateralnim odnosima i Kosovu

Beta 24.11.2023

Sa specijalnim britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom danas su o bilateralnim odnosima, Kosovu i regionu premijerka i ministar spoljnih poslova Srbije odvojeno razgovarali u Beogradu.

Na sastanku sa Pičom, premijerka Ana Brnabić izrazila je "posebnu zainteresovanost" za unapređenje bilateralnih odnosa i iskazala zadovoljstvo nedavno potpisanom Deklaracijom o unapređenju saradnje Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv organizovanog kriminala, saopštila je Vlada.

Ona je, kako se navodi, izrazila "veliku zabrinutost" zbog stanja na Кosovu, naročito jer vlasti u Prištini onemogućavaju sprovođenje predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji "na prostoru Autonomne pokrajine Кosovo i Metohija".

Brnabić je rekla da je Beograd pokazao "jasnu opredeljenost" za dijalog i postizanje stabilnosti i dodala da će Beograd "čvrsto nastaviti da insistira" na primeni Briselskog sporazuma, piše u saopštenju.

Ukazujući na razne inicijative u kojima Srbija učestvuje, Brnabić je istakla posvećenost regionalnoj saradnji.

Pič je rekao da postoji opredeljenje Ujedinjenog Kraljevstva za nastavak jačanja saradnje sa Srbijom, pre svega u privredi, zaštiti životne sredine, energetici i u "okvirima zajedničke projektne saradnje".

Na sastanku je bilo reči i o otvaranju "kreativne ambasade Srbije" u Londonu radi promocije kreativnih industrija i inovativnosti Srbije i njenih građana u Velikoj Britaniji.

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije je saopštilo da su i Pič i ministar Ivica Dačić ocenili na sastanku da su bilateralni odnosi dobri i da se saradnja može unaprediti.

Pič je Dačiću rekao da London pruža punu podršku misiji KFOR na Kosovu u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

Prenet je da je konstatovano da međunarodne organizacije imaju važnu posredničku ulogu u kriznim situacijama, među kojima se aktivnosti UN izdvajaju po opsegu, globalnom uticaju i važnosti.

Pič i Dačić su razgovarali i o ministarskom sastanku OEBS 30. novembra i 1. decembra u Skoplju.

Pič je ranije danas razgovarao i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je posle sastanka preneo da je "ponovio da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu, odgovornoj politici i ispunjavanju dogovorenog, na prvom mestu formiranju Zajednice srpskih opština" na severu Kosova.

(Beta, 11.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »