Jakšić (SRS): Pitanje autonomije Vojvodine rešeno 1918. godine

Beta 24.11.2023

Odlukom Velikog narodnog zbora u Rumi od 24. novembra 1918. a dan kasnije i Velike narodne skupštine u Novom Sadu o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji konačno je i trajno stavljena tačka na priču o autonomiji Vojvodine, izjavio je danas prvi na listi Srpske radikalne stranke (SRS) za pokrajinske izbore Đurađ Jakšić.

On ocenio da "ne postoji značajniji i dragoceniji datum" u istoriji Rume i čitavog Srema od 24. novembra 1918. kada je u kući radikala Žarka Miladinovića, 700 delegata iz čitavog Srema donelo "istorijsku odluku o prisajedinjenju Srema matičnoj državi Kraljevini Srbiji".

"Zahvaljujući čvrstom i nepokolebljivom stavu radikala da se ide na prisajedinjenje sa Srbijom, izbegnuta je velika tragedija koja bi definitivno zadesila srpski narod na ovim prostorima u 20. veku", rekao je Jakšić agenciji Beta posle polaganja venaca na spomenik Žarku Miladinoviću u Rumi.

Jakšić je ponovio da se radikali zalažu za ukidanje Autonomne pokrajine Vojvodine kao "komunističke tvorevine" i dodao da bi 24. i 25. novembar trebalo da budu proglašeni za praznik - Dane prisajedinjenja, koji bi se obeležavali u čitavoj Srbiji.

"Od osnivanja do danas, zalažemo se za unitarnu srpsku državu u kojoj postoji jedna skupština, jedna vlada i jedan predsednik, bez automnih pokrajina", naveo je Jakšić.

Dodao je da jedino SRS samostalno nastupa na pokrajinskim i parlamentarnim izborima, te da u Rumi i čitavom Sremu očekuju veliku podršku građana.

"Očekujemo dobar izborni rezultat, povratak parlmentarnog statusa u Narodnoj skupštini. Iskren da budem, lično očekujem dvostruko veći broj glasova i dvostruko veći broj mandata u Skupštini Vojvodine", naveo je Jakšić.

(Beta, 11.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »