Stojković: U Srbiji ove godine ubijeno najmanje 26 žena

Beta 24.11.2023

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković izjavila je danas da je prema dostupnim podacima od početka godine najmanje 26 žena ubijeno u Srbiji.

"Femicid je svakako najekstremniji oblik nasilja nad ženama, ali žene u Srbiji se suočavaju i sa ekonomskim nasiljem, psihičkim i digitalnim nasiljem. Svaka žena mora imati apsolutno pravo i slobodu da odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju, pa i o tome da li će postati majka. Žene moraju imati i jednaka prava u obrazovanju, u zdravstvu, pri zapošljavanju, u korišćenju javnog prostora", rekla je Stojković povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ona je ocenila da Srpska napredna stranka (SNS) snosi punu odgovornost za derogiranje prava žena i za sve veći broj ubijenih žena u državi. Stojkoviće je pozvala sve žene da 17. decembra učestvuju na izborima i da zaustave to nasilje.

"Izađite i glasajte, koalicija 'Srbija protiv nasilja' je nastala kao odgovor na stravične zločine i naš prvi cilj je da se izborimo sa nasiljem u našem društvu, da stvorimo uslove za siguran i normalan život u našoj zemlji", rekla je Stojković.

(Beta, 11.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »