Stojanović: Fantomske liste mogu biti presudne za formiranje vlasti u Beogradu

Beta 26.11.2023

Politikolog Boban Stojanović rekao je za list Danas da predstojeći izbori 17. decembra nisu pošteni, ni legitimni, pa čak ni legalni i u procesu kandidovanja.

On dodaje da o tome govori broj fantomskih izbornih lista, zloupotrebe overitelja i zlupotrebe manjinskih lista.

"Sve to ima za cilj da se na "prijateljskom nivou" nekome pomogne da osvoji neki mandat koji će kasnije biti presudan za formiranje vlasti u Beogradu", istakao je Stojanović.

On je naglasio ovo nije prvi, ni poslednji put da na izborima učestvuju fantomske liste.

"Prosek lista na republičkim izborima u poslednjih nekoliko godina bio je dvadesetak, od čega su trećina fantomske, za koje nije jasno kako su uspele uopšte da se kandiduju. I ove godine imamo niz primedbi sa zloupotrebom overitelja, sa načinom prikupljanja potpisa, izbornih lista i zloupotrebom položaja nacionalnih manjina za nečije interese", naveo je Stojanović.

Podvukao je da očekuje da će se, pored sporne liste bivšeg ministra, Ruske stranke i nekih dugih, broj sumnjivih lista, sa sumnjivim potpisima, do nedelje, kada ističe rok za prijavljivanje, samo umnožiti.

Na pitanje kako je moguće da ljudi nisu potpisali podršku listama, a da se njihovo ime pojavljuje na spisku, politikolog Stojanović objašnjava da to znači da su neki overitelji uzeli bazu podataka koje imaju lokalne samopuprave, da su upisali neke ljude, falsifikovali potpise i omogućili listama da učestvuju na izborima.

(Beta, 11.26.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »