Članovi Muzeja žrtava genocida iz Beograda na skupu o Holokaustu u Zagrebu

Beta 27.11.2023

Muzej žrtava genocida iz Beograda saopštio je da njegovi stručnjaci učestvuju u redovnom godišnjem zasedanju Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust koje se od danas do 30. novembra održava u Zagrebu.U timu su predsednik Upravnog odbora muzeja episkop pakračko–slavonski Jovan, direktor Dejan Ristić i kustos Bojan Arbutina.

Međunarodna alijanska za sećanje na Holokaust okuplja predstavnike vlada i najistaknutije stručnjake iz čak 35 država. Srbija ima status punopravne članice od 2011. godine.

U pitanju je najznačajnija međudržavna organizacija koja se bavi naučnim istraživanjima, obrazovanjem i sećanjem na Holokaust, Samudaripen, kao i genocid počinjen nad Srbima tokom Drugog svetskog rata.

Grupa, koju je činilo više od 120 državnih zvaničnika i stručnjaka iz 35 država članica, uoči zasedanja obišla je Spomen-područje Jasenova.

Muzej je istakao da je to, počev od 1945. godine, najveća grupna poseta vodećih svetskih stručnjaka i zvaničnika više desetina država jednom od najmasovnijih, a svakako najbrutalnijem gubilištu u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Ovaj događaj predstavlja jedinstvenu i prvorazredno značajnu priliku da se vodeći svetski stručnjaci i zvaničnici velikog broja država neposredno upoznaju sa dramatičnim i razarajućim posledicama genocida koje je hrvatska država počinila nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, saopštio je Muzej.

(Beta, 11.27.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »