BBC vesti na srpskom

COP28: Predsednik samita negirao BBC saznanja da su Ujedinjeni Arapski Emirati planirali da iskoriste klimatske pregovore za sklapanje naftnih ugovora

Tim Ujedinjenih Arapskih Emirata prethodno nije negirao navode. Procureli dokumenti sugerišu da je domaćin samita COP28 planirao da iskoristi svoju ulogu da bi sklapao poslovne pogodbe za fosilna goriva.

BBC News 29.11.2023  |  Džastin Roulet - BBC urednik,
Sultan Al-Džaber predsednik samita i šef državne naftne UAE
Getty Images
Sultan Al-Džaber predsednik COP28 i šef državne naftne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata

Sultan Al-Džaber, predsednik COP28 i šef državne naftne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), demantovao je da ova zemlja planira da iskoristi ulogu domaćina ovog svetskog klimatskog samita Ujedinjenih nacija kao priliku za sklapanje poslovnih sporazuma za naftu i gas.

Pre dva dana, BBC je objavio saznanja da UAE planira da iskoristi ovaj samit kako bi razmotrio ugovore za fosilna goriva sa 15 zemalja.

Na konferenciji za medije, na koju BBC nije bio pozvan, Sultan Al-Džaber, predsednik COP28, negirao je navode BBC-ja, nazivajući ih „lažnim".

„Nikada nisam video planove na koje se pozivaju niti sam ih koristio u mojim diskusijama", dodao je.

Tim UAE prethodno nije negirao da je koristio sastanke COP28 za poslovne pregovore, objasnivši da su „privatni sastanci privatni".

Al-Džaber je odbio da komentariše o čemu se razgovaralo na tim sastancima i dodao da je njegov rad usredsređen na „značajnu klimatsku akciju".

Telo Ujedinjenih nacija zaduženo za samit COP28 reklo je za BBC da se od domaćina očekuje da bude nepristrasan i da se ne rukovodi sopstvenim interesima.

Dokumente do kojih su došli nezavisni novinari iz Centra za klimatsko izveštavanje koji sarađuju sa BBC-jem sastavio je tim Ujedinjenih Arapskih Emirata za sastanke sa najmanje 27 stranih vlada pred samit COP28, koji počinje 30. novembra.

U njima su predložene „teme za razgovor", kao što je ona za Kinu u kojoj se kaže da je Adnok, državna naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, „voljna da proceni zajedničke prilike za međunarodni tečni prirodni gas" u Mozambiku, Kanadi i Australiji.

Dokumenti predlažu da se kolumbijskom ministru saopšti da je Adnok „spreman" da podrži Kolumbiju u razvijanju vlastitih resursa za fosilna goriva.

Postoje predlozi za teme za razgovor i za još 13 drugih zemalja, u koje spadaju Nemačka i Egipat, a koji sugerišu da im se saopšti da Adnok želi da sarađuje sa njihovim vladama na razvijanju projekata za fosilna goriva.

Brifinzi pokazuju da su Ujedinjeni Arapski Emirati pripremili i teme za razgovor o komercijalnim prilikama za njenu državnu kompaniju za obnovljivu energiju, pred sastanak sa 20 zemalja, među kojima su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Nemačka, Holandija, Brazil, Kina, Saudijska Arabija, Egipat i Kenija.

COP28 je najnovija runda globalnih klimatskih pregovora Ujedinjenih nacija.

Ove godine domaćin su Ujedinjeni Arapski Emirati u Dubaiju, a očekuje se prisustvo 167 svetskih lidera, među kojima i poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja i britanski kralj Čarls Treći.

Ovi samiti najvažniji su svetski sastanci na kojima se raspravlja kako se izboriti sa klimatskim promenama.

Očekivanja su da će COP28 pomoći da se ograniči dugoročni rast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa, za koje klimatsko telo Ujedinjenih nacija kaže da je ključno da bi se izbegle najteže posledice klimatskih promena.

Ali to će zahtevati drastično smanjenje gasova efekta staklene bašte, kaže on - smanjenje od 43 odsto do 2030. godine sa nivoa iz 2019. godine.

U sklopu priprema za konferenciju, tim Ujedinjenih Arapskih Emirata zaduže da pripremi COP28 ugovorio je niz ministarskih sastanaka sa vladama zemalja iz čitavog sveta.

Sastanke treba da predvodi predsednik COP28, doktor Sultan Al-Džaber.

Svake godine zemlja domaćin imenuje predstavnika za predsednika COP-a.

Jedno od glavnih zaduženja predsednika COP-a su sastanci sa predstavnicima stranih vlada.

Predsednikov posao je da podstiče zemlje da budu što ambicioznije u naporima za smanjenje emisija.

An oil supertanker pictured at the Fujairah terminal in the UAE
Getty Images
UAE su jedni od najvećih naftnih proizvođača u svetu

Procureli dokumenti za brifinge u koje je BBC imao uvid sastavljeni su za doktora Džabera - koji je i generalni direktor gigantske državne naftne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata Adnok i državne kompanije za obnovljivu energiju Masdar.

U dokumentima su sižei ciljeva tih sastanaka, kao i informacije o ministru ili zvaničniku sa kim doktor Džaber treba da se sastane i kakva pitanja treba da pokrene u naporima Ujedinjenih Arapskih Emirata da unapredi klimatske pregovore.

Za više od dvadesetak zemalja, dokumenti sadrže i teme za razgovor koje su sastavili Adnok i Masdar:

  • Od brazilskog ministra za životnu sredinu trebalo je da se traži pomoć u „obezbeđivanju slaganja i podrške" za Adnokovu ponudu najvećoj kompaniji za preradu nafte i gasa u Latinskoj Americi Braskem. Početkom ovog meseca, Adnok je ponudio 2,1 milijardu dolara za kupovinu ključnog udela u kompaniji
  • Nemačkoj je Adnok trebalo da saopšti: „Spremni smo da nastavimo sa našim isporukama tečnog prirodnog gasa."
  • Adnok je predložio da se zemljama proizvođačima nafte kao što su Saudijska Arabija i Venecuela saopšti da „ne postoji sukob interesa između održivog razvoja prirodnih resursa bilo koje zemlje i njene posvećenosti rešavanju klimatskih promena".

BBC je imao uvid u imejl prepisku u kojoj je članovima osoblja COP28 poručeno da teme za razgovor koje su potekle od Adnoka i Masdara „uvek moraju da budu uključene" u beleške za brifinge.

Tim COP28 je rekao da je „prosto netačno" da je osoblju to rečeno.

Ne zna se u koliko prilika su doktor Džaber i njegove kolege potezali teme za razgovor na sastancima COP28 sa stranim vladama.

Znamo da se, u najmanje jednom navratu, jedna zemlja upustila u komercijalnu raspravu pokrenutu na sastanku koji je ugovorio tim za COP28 Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međutim, 12 zemalja je reklo za BBC da ili nije bilo nikakve rasprave o komercijalnim aktivnostima tokom sastanaka ili da se ti sastanci nisu ni održali.

U njih spada i Velika Britanija.

Makron i Riši Sunak
Getty Images
Godišnji samit COP okuplja lidere skoro svih nacija na svetu

Procureli dokumenti pokazuju da je predsednik COP28 dobio instrukcije da „traži vladinu podršku" za više nego dvostruko veću farmu vetrova uz obalu Šeringema u Norfolku u kojoj Masdar ima udeo.

Pokušaj poslovnih pregovora tokom procesa rada COP-a deluje kao ozbiljno kršenje standarda ponašanja koje se očekuje od jednog predsednika COP-a.

Te standarde utvrđuje telo UN-a zaduženo za klimatske pregovore po imenu Okvirna konvencija o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija (UNFCCC).

UNFCCC kaže da je „ključni princip" za predsednike COP-a i njihove timove „obavezna nepristrasnost".

Ovo telo je za BBC reklo da se od predsednika COP-a „očekuje da delaju bez pristrasnosti, predrasuda, favorizovanja, kaprica, samointeresa, preferencija ili popustljivosti, strogo zasnovano na razumnom, nezavisnom i fer sudu."

„Od njih se očekuje i da osiguraju da lični stavovi i ubeđenja ne kompromituju ili ne deluju kao da kompromituju njihovu ulogu i funkcije kao službenika UNFCCC-a", dodaje se.

Manuel Pulgar-Vidal, šef samita COP20 u Peruu 2014. godine, zabrinut je da bi odsustvo poverenja moglo da znači izostanak napretka u borbi protiv klimatskih promena u Dubaiju.

„Predsednik COP-a je lider sveta, on pokušava da obezbedi konsenzus u ime čitave planete", rekao je on za BBC.

„Ako bilo koji predsednik COP-a pokušava da ostvari neki određeni interes, u koji spada i komercijalni interes, to bi moglo da znači neuspeh COP-a."

Profesor Majkl Džejkobs sa Univerziteta u Šefildu, koji je ekspert za klimatsku politiku UN-a, rekao je za BBC da postupci tima COP28 deluju „zapanjujuće licemerno".

„Mislim da je i od toga gore", rekao je on, „zato što su Ujedinjeni Arapski Emirati u ovom trenutku čuvari procesa Ujedinjenih nacija čiji je cilj smanjenje globalnih emisija.

„A opet se na tim istim sastancima, na kojima naizgled pokušava da se postigne taj cilj, zapravo sklapaju pogodbe sa strane koje će pojačati globalne emisije."

Nekoliko predloženih projekata pomenutih u dokumentima za brifinge čini se da predstavlja nove naftne i gasne projekte.

Međunarodna agencija za energetiku, globalno nadzorno telo, rekla je da, da bi se rast temperature zadržao na cilju od 1,5 stepeni Celzijusa, ne smeju da se otvaraju nova naftna i gasna polja.

Na konferenciji za štampu prošlog meseca, generalni direktor COP28 Madžid Al Suvaidi rekao je da je tim Ujedinjenih Arapskih Emirata za klimatski samit „potpuno nezavistan" i od Adnoka i od Masdara.

COP28 je bio „veoma jasan u vezi sa našom nezavisnošću" u razgovorima sa UNFCCC-om, dodao je on.

U saopštenju, tim COP28 rekao je za BBC: „Činjenica da se doktor Sultan Al Džaber nalazi na velikom broju položaju pored uloge predsednika COP28 javno je poznata i nešto oko čega smo bili transparentni od samog starta.

„Doktor Sultan Al Džaber je jedinstveno usredsređen na rad sa COP-om i postizanje ambicioznih i transformativnih klimatskih ishoda na COP28", kaže se u saopštenju, dodavši da bi bila „distrakcija" sugerisati da do sada postignuti rezultati nisu bili „usredsređeni na značajnu klimatsku akciju".

Ovo su ozbiljne optužbe, ali će se na kraju uspeh liderstva Ujedinjenih Arapskih Emirata na klimatskim pregovorima, kao i samog predsednika COP28, ceniti po rezultatima postignutim na samom samitu, tvrde stručnjaci.

Samit COP28 počinje 30. novembra i traje do 12. decembra.


Dodatno izveštavanje: Adam Elej i Sofi Vudkok


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.29.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Nauka & Tehnologija, najnovije vesti »