Blinken poziva na produženje primirja i diskusije o budućnosti Gaze

Beta 29.11.2023

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da bi administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena želela da vidi novo produženje sporazuma o primirju u ratu Izraela protiv Hamasa, koji sutra ističe, kako bi se osiguralo oslobađanje više talaca iz Gaze i povećala isporuka humanitarne pomoći toj palestinskoj enklavi.

Uoči treće posete Bliskom istoku od početka rata 7. oktobra Blinken je danas rekao da uz diskusije o kratkoročnom logističkom i operativnom planiranju, administracija veruje da je važno diskutovati o idejama o budućem upravljanju Gazom ako i kada Izrael postigne objavljeni cilj da uništi Hamas.

Izrael i arapske zemlje se opiru diskusijama o tome i dok su izraelski zvaničnici fokusirani na nastavak rata arapski lideri insistiraju da neposredan prioritet mora biti kraj sukoba u kojima su ubijene hiljade palestinskih civila.

"Svi su fokusirani na ono što se dešava u Gazi upravo sada, ali je takođe potrebno da budemo u isto vreme fokusirani i jesmo, u razgovorima sa mnogim drugim zemljama, na ono što je zove 'dan posle' i 'dan posle dana posle'. Mislim šta će se desiti u Gazi kada jednom bude gotova kampanja?", rekao je Blinken.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u međuvremenu pozvao na međunarodnu konferenciju da se reši bliskoistočni sukob.

On je danas izrazio spremnost Palestinaca da rade sa međunarodnom zajednicom na "ozbiljnom političkom procesu" koji vodi do palestinske nezavisne države na Zapadnoj obali, Gazi i istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

On je takođe ponovo pozvao na okončanje rata u Gazi.

Abasova Palestinska uprava kontroliše delove okupirane Zapadne obale.

Hamas je Abasove snage isterao iz Gaze i silom preuzeo vlast 2007. godine.

(Beta, 11.29.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »