UKCS: Prvi put u Srbiji ugradili dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta

Beta 30.11.2023

Na Klinici za kardiohirugiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) u Beogradu prvi put u Srbiji urađena je operacija ugradnje dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta, i za levo i za desno srce (LVAD+RVAD).Na taj način je omogućeno pacijentu koji se nalazio u terminalnom stadijumu srčanog popuštanja produži život i premosti period do transplantacije srca, saopštio je danas UKCS, kao i da je operacija izvedena 27. novembra.

"Operacija je trajala četiri sata nakon čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenje kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Pacijent je mlad, ima 53 godine, sa dijagnozom srčane slabosti, koji se dugo leči u našem centru i nalazi se na listi za transplantaciju", rekla je kardiolog Emilija Nestorović, načelnik Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu Klinike za kardiohirurgiju UKCS. 

Ona je navela da srčane pumpe nemaju rok trajanja i kod pacijenta koji iz bilo kojih razloga imaju kontraindikaciju za transplantaciju srca, poput godina starosti, bolesti drugih organa, mogu predstavljati i definitivni način lečenja.

(Beta, 11.30.2023)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »