Vučić: Ako ceo Ohridski sporazum postane deo pregovora sa EU, zatvaraju se vrata za Srbiju

Beta 01.12.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Dubaiju da ne misli da je moguće da Ohridski sporazum u celini postane deo poglavlja 35 u pregovorima Beograda i EU jer bi Unija na taj način zatvorila vrata za Srbiju.

Povodom najave da će EU formalno zatražiti od Evropske komisije da obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i Aneksa o njegovoj primeni postanu deo pristupnih pregovora, Vučić je za RTS rekao da "ne veruje da će takva odluka biti doneta".

"Ne mislim da je moguće da (Ohridski sporazum) u celini bude deo pregovaračkog poglavlja 35, jer bi to zatvorilo vrata za Srbiju. Ako stavite da je članstvo Kosova u UN deo tog poglavlja, onda je jasno da ne želite Srbiju.. Ne verujem da je to moguće i ne verujem da će takvu odluku doneti", kazao je Vučić posle učešća na međunarodnoj konferenciji o klimi COP28.

U nacrtu zaključaka za decembarski samit Evropskog saveta, u koji je Radio slobodna Evropa (RSE) imao uvid, navodi se da "Savet traži od Komisije i visokog predstavnika (Žozepa Borela) da hitno predlože, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije".

Zaključke treba da usvoje ministri za evropska pitanja na sastanku Saveta Opštih poslova 12 decembra, a Evropski savet treba da potvrdi tu odluku na samitu 14. i 15. decembra.

Lideri Srbije i Kosova, Vučić i Aljbin Kurti, saglasili su se 27. februara u Briselu o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu i o Implementacionom aneksu tog dokumenta. U tim dokumentima se navodi da oni postaju sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od strana.

"Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane prihvataju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa", navodi se u Implementacionom aneksu usaglašenom u Ohridu.

Predsednik Srbije: Verujem da će u decembru biti još jednokratnih davanja države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras najavio mogućnost, za decembar, "još jednokratnih davanja države".

"Verujem da li će biti još, da li sada ili pred Novu godinu, jednokratnih davanja, mislim da je premijerka Ana Brnabić razgovarala s jednim delom ljudi u kulturi pa ćemo videti", kazao je on.

Vučić je za RTS u Dubajiu na marginama Međunarodne konferrencije o klimi, ocenio da bi do petka i srednjoškloci, odnosno njihovi roditelji ili staratelji trebali da dobiju jednokratnu pomoć države.

"Za srednjoškolce nemam tačan dan (isplate 10.000 dinara) ali verujemo da ćemo u ponedeljak lokalnim samoupravama prebaciti novac što znači da bi do petka trebalo da ga dobiju", rekao je on.

Kazao je da su studentske kartice "od danas aktivne ili efektivne", te da je od više od 100.000 zahteva validirano njih 90.000.

(Beta, 12.01.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »