Predsednički izbori u Rusiji 17. marta 2024.

Beta 07.12.2023

Predsednički izbori u Rusiji zakazani su danas odlukom gornjeg doma ruskog parlamenta Savet Federacije za 17. mart 2024. godine, čime je pokrenuta predsednička kampanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin (71) još uvek nije objavio da će se ponovo kandidovati ali se očekuje da će, sada kada su izbori zakazani, to učiniti uskoro.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov je danas pozvao na strpljenje novinare koji su ga pitali kada će se Putin, kome sadašnji mandat ističe sledeće godine, kandidovati.

Prema ustavnim reformama koje je sproveo, Putin ima pravo da se još dva puta kandiduje za šestogodišnji predsednički mandat, što mu potencijalno omogućava da ostane na vlasti do 2036. godine.

Kontrola koju je Putin stekao tokom 20 godina na vlasti u Rusiji čini njegovu pobedu na martovskim izborima gotovo sigurnom. To olakšava i činjenica da su istaknuti kritičari koji bi ga mogli izazvati i pobediti u broju glasova ili u zatvoru ili u izgnanstvu i to da je većina nezavisnih medija zabranjena.

Izgleda da skup i dogotrajan rat koji Rusija vodi u Ukrajini i neuspela pobuna koju je prošlog leta organizovao njegov do tada bliski saradnik i šef plaćeničke oružane grupe Vagner Jevgenij Prigožin nisu uticali na podršku naroda koju ruski predsednik uživa.

Dve osobe su najavile da planiraju da se kandiduju, bivši poslanik Boris Nadeždin, koji ima mesto u opštinskom veću u Moskovskoj oblasti, i Jekaterina Duncova, novinarka i pravnica iz Tverske oblasti severno od Moskve, dok je opozicioni lider Aleksej Navljni, koji je u zatvoru, pozvao je svoje pristalice da glasaju za bilo koga osim Putina.

Pristalice uhapšenog tvrdolinijaškog nacionaliste koji je optužio Putina da je u ratu u Ukrajini pokazao slabost i neodlučnost Igora Strelkova su objavile njegove ambicije da se kandiduje, međutim optužbe za ekstremizam koje su protiv njega podigle ruske vlasti umanjuju šanse da je to moguće.

Ostaje da se vidi da li će se Putin kandidovati samostalno ili će ga kandidovati neka stranka. On se kandidovao kao nezavisni kandidat 2018. te je zakonski bio u obavezi da skupi najmanje 300.000 potpisa iz 40 regiona.

Kada se 2012. godine kandidovao kao kandidat stranke Jedinstvena Rusija nije bilo potrebe za prikupljanjem potpisa.

Politički analitičari predviđaju de će se Putin kadnidovati ipak samostalno, iako se parlamentarna partija Pravedna Rusija izjasnila da je spremna da ga predloži za svog kandidata, i da će mu skupljanje potpisa biti izgovor za promociju kampanje u regionima.

Centralna izborna komisija planira da sprovede kombinaciju onlajn glasanja i "tradicionalnog" glasanja glasačkim listićima u tri izborna dana, praksa koja je usvojena tokom pandemije koju nezavisni posmatrači izbora kritikuju jer otvara mogućnost malverzacija.

Kopredsedavajući Golosa, istaknute nezavisne grupe za praćenje izbora Stanislav Adnrejčuk izjavio je da samo registrovani kandidati ili državna savetodavna tela, Građanske komore, mogu da dodele posmatrače na biračka mesta što smanjuje verovatnoću zaista nezavisnih nadzornika.

(Beta, 12.07.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »