BBC vesti na srpskom

Алексеј Наваљни: Лидер руске опозиције „удаљен из затвора"

Сарадници Алексеја Наваљног кажу да већ шест дана не знају где се налази руски опозиционар.

BBC News 11.12.2023  |  Роберт Гринал - ББЦ њуз
Jailed Russian opposition figure Alexei Navalny appears on a screen via a video link from his penal colony during court hearings in Moscow, 22 June 2023
ЕПА
Наваљни се на последњих неколико рочишта укључио путем видео-позива

Руски опозиционар Алексеј Наваљни „удаљен је&qуот; из затвора где је служио казну и већ шест дана није познато где се налази, саопштила је Кира Јармиш, његова портпаролка.

Како је навела, Наваљни је казну служио у колонији Мелихово, посебној врсти затвора у Русији који је километрима удаљен од насељених места.

Али, више није на списку затвореника.

Јармиш је саопштила да Наваљни није регистрован ни у овој колонији, која се налази на око 235 километара од Москве, ни у оближњој.

Очекивало се да ће руски опозиционар бити пребачен у затворску установу са строжим условима, након што му је у августу продужена затворска казна.

У петак, руски председник Владимир Путин изјавио да намерава да се поново кандидује на изборима, који се одржавају марта 2024. године.

Наваљни је у августу проглашен кривим за оснивање и финансирање екстремистичке организације, па је осуђен на још 19 година затвора.

Тада је саопштено да ће издржавање казне морати да настави у затвору „специјалног режима&qуот;, типу затвора који је иначе резервисан за опасне криминалце, починиоце кривичних дела и оне који су осуђени на доживотни затвор.

Руски опозиционар, који је пред судом одбацио кривицу, претходно је био осуђен на девет година затвора због кршења условне слободе, преваре и непоштовања суда.

Оптужбе се сматрају политички мотивисаним.

Сарадници Наваљног претходно су саопштили да нису имали никакве вести о њему шест дана.

Опозиционар се на последњих неколико рочишта није појављивао пред судом - укључивао се путем видео-позива, а из затвора су говорили да не могу да га доведу на суђење због логистичких проблема.

„Није тајна ко је Путинов главни противник на најављеним изборима&qуот;, каже Леонид Волков из тима Наваљног.

„[Путин] жели да учини ућутка Наваљног и зато свако од нас мора да постане глас Наваљног&qуот;, додаје.

Током више од деценије, Наваљни је настојао да разоткрије корупцију у срцу власти, а његове истраге видели су милиони људи.

Чинило се да је харизматични активиста једини опозиционар који има моћ да мобилише велики број људи широм Русије да изађу на протесте против власти.

Наваљни је 2020. године отрован у Сибиру, а лабораторијска истраживања на Западу потврдила су да је био на мети нервног агенса.

У тровање је било умешано неколико агената руске тајне службе ФСБ, показало је касније истраживање Белингкета, независног центра за истраживачко новинарство са седиштем у Холандији.

После опоравка у Немачкој, Наваљни се 2021. године вратио у Русију, иако је знао да му прети хапшење.

Ухапшен је одмах по слетању на аеродром у Москви.


Погледајте видео: Ко је Владимир Путин


Пратите нас на Фејсбуку, Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 12.11.2023)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »