Orban najavio mađarsku blokadu pristupnih pregovora EU sa Ukrajinom

Beta 13.12.2023

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je danas svoje čvrsto protivljenje otvaranju pristupnih pregovora EU s Ukrajinom, navodeći da na taj stav neće uticati očekivano oslobađanje zamrznutih evropskih fondova za Mađarsku.

"Oko tema od velikog političkog značaja nikad nismo menjali stav, bez obzira na to da li se dobija ili ne finansijska podrška", rekao je Orban u intervjuu za provladin dnevnik Mandiner, prenosi agencija Frans pres.

Izjava stiže u momentu kada Evropska komisija treba da objavi da odobrava odmrzavanje oko 10 milijardi evra fondova Mađarskoj, blokiranih zbog zamerki oko njenog učinka u vladavini prava.

Orban je zapretio da će blokirati ključne odluke vezane za Ukrajinu, o kojima evropski lideri treba da raspravljaju na samitu u četvrtak i petak - o otvaranju pristupnih pregovora sa EU i odobrenju evropske pomoći od 50 milijardi evra u formi poklona i zajmova za tu zemlju.

Za mađarskog premijera o prvom pitanju se ne može ni pregovarati.

"EU se sprema da napravi užasnu grešku i treba da je sprečimo, čak iako su 26 drugih članova drugačijeg mišljenja", rekao je on.

"Ako hoćemo da podržimo Ukrajinu, da joj pošaljemo signal, uradimo to, ali ne preko učlanjenja", dodao je Orban koji se založio za "strateško partnerstvo".

U obraćanju poslanicima u mađarskom parlamentu Orban je danas rekao da "vreme za uvođenje Ukrajine u EU još nije došlo" i da bi razvoj strateškog partnerstva sa Kijevom trebalo da bude preduslov za početak pregovora o članstvu, prenosi agencija AP.

"Zainteresovani smo za mirnu i prosperitetnu Ukrajinu, ali to zahteva uspostavljanje mira što je brže moguće i svesno produbljivanje strateškog parterstva", rekao je Orban dodajući da bi takav proces mogao da traje više godina.

Pored najave da će blokirati ukrajinske pregovore o članstvu, Mađarska takođe daje znake da će uložiti veto na paket finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, što izaziva frustraciju među mađarskim EU partnerima koji naglašavaju da su pomoć Ukrajini i njeno dogledno članstvo u Uniji presudni za evropsku bezbednost.

Orban je u intervjuu odvojio tu temu od "finansijskih pitanja" oko kojih, kako smatra, još može da se raspravlja.

"Spreman sam da zaključim finansijske sporazume o finansijskim pitanjima" rekao je Orban ne navodeći konkretno pomoć Ukrajini.

Upitan o mogućem izlasku Mađarske iz EU Orban je rekao da ne želi da napusti Uniju već da deluje iznutra, okupljajući sve više zemalja oko neliberalnih vrednosti.

Od povratka na vlast 2010. godine Orban se redovno sukobljava sa Briselom oko niza pitanja, od nezavisnosti pravosuđa do migrantske politike, preko prava za LGBT+ zajednicu. Poslednjih nedelja ton mu je oštriji u cilju mobilizacije svoje biračke baze kako se približavaju evropski izbori u junu 2024. godine.

(Beta, 12.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »