Ranko Pivljanin dobitnik nagrade Aleksandar Tijanić

Beta 13.12.2023

Glavni urednik lista "Nova" Ranko Pivljanin ovogodišnji je dobitnik nagrade "Aleksandar Tijanić", koju Udruženje novinara Srbije (UNS) dodeljuje za borbenost u novinarstvu.

"Ranko Pivljanin pripada srednjoj, profesionalnoj, poštenoj generaciji srpskih novinara, koja ulaže poslednje atome znanja i energije da se spreči, zaustavi vrlo vidljivi pad našeg žurnalizma", piše u obrazloženju žirija, koji je odluku o dobitniku nagrade doneo jednoglasno, saopštio je danas UNS.

U obrazloženju piše da je Pivljanin prošao izazovnu i veliku školu nezavisne Borbe devedesetih, ratnih godina, širinu i novi duh Blica, sve do sadašnje pozicije glavnog urednika nezavisnog lista Nova i u tom "višedecenijskom izrastanju, savladao sve žanrove novinarskog izražavanja".

Žiri je naveo i da su Pivljanina ovih godina "najviše uzneli i čitalačkoj publici približili komentari".

"Nisu to tračerske i površne dnevne kolumne, svojstvene jednom delu autora. Pivljanin, naprotiv, ima za podlogu znanje i činjenice. Iz toga slede stavovi, vrlo jasni, vrlo precizni. On rendgenskom preciznošću pronalazi i otkriva, iznosi na dlan boljke društva i politike. Ne izigrava hrabrost. Ne pravi se važan. Ne kopira mudrace. Njega je novinarska praksa odgajila da bude istinit, otvoren, jasan, direktan. U njegovom vidokrugu nema zaštićenih i pomilovanih. Ko je grešan – grešan je", istakao je žiri.

Pivljanin je, piše u obrazloženju, i jezikom i beskompromisnošću i širinom tema naslednik onih vodećih novinarskih uzora, među kojima je bio i Aleksandar Tijanić, čije ime nosi ova nagrada.

O nagradi su ove godine odlučivali Manojlo Vukotić (predsednik žirija), Olivera Kovačević, Zara Tijanić i prošlogodišnji dobitnik Vuk Cvijić.

(Beta, 12.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »