CRTA: Do 13.00 sati izlaznost na parlamentarnim izborima 26,6 odsto

Beta 17.12.2023

Do 13.00 časova na parlamentarne izbore izašlo je 26,6 odsto građana s pravom glasa, saopštila je posmatračka misija Crta uz napomenu da je margina greške 0,6 odsto.

Izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 13.00 časova, bila je 26,7 odsto.

Na parlamentarne izbore na biralištima u Beogradu do 13 časova izašlo je 26,1 odsto birača, što je viša izlaznost nego na izborima 2022, kada je u istom periodu u glavnom gradu odziv bio 23,3 odsto.

Pravo glasa na republičkim izborima ima ukupno 6.500.666 građana upisanih u birački spisak, a u Beogradu 1.613.369.

 
 
U Odžacima razlupan auto Crtinog posmatrača nakon prijave kupovine glasova
 
 Posmatrači Crte u Odžacima koji su primetili moguću kupovinu glasova na biračkom mestu broj osam, napadnuti su i njihovo vozilo je uništeno palicama, saopštio je danas šef posmatračke misije Raša Nedeljkov.

On je na konferenciji za novinare pokazao fotografije vozila mobilnog tima na kojem su polupana stakla, nakon što su Crtinom pravnom timu javili da su uočili moguću kupovinu glasova

"Naš mobilni tim je uočio radnju gde su sumnjali na takozvani 'bugarski voz' odnosno da se više desetina glasačkih listića iznosi sa biračkog mesta i odnosi u stranačke prostorije koje su odmah preko puta", rekao je Nedeljkov i potvrdio da je reč o prostorijama Srpske napredne stranke.

Kako je dodao, nakon što je pravni tim Crte utvrdio okolnosti, obaveštena je policija u Ožacima, ali da se onda pojavio crni džip bmw X5 beogradskih tablica, što su posmatrači videli kao pretnju i počeli da se povlače.

"Posmatrači su krenuli do policijske stanice, to vozilo ih je pratilo. (Crtino) vozilo je uništeno praktično u dvorištu policijske  stanice. Povukli smo postrača jer je bezbednost ljudi na prvom mestu. Ovo je izolovan slučaj ali uznemirujući, jer mi od 2016. godine posmatramo izbore, bilo je mrkih pogleda, po neka psovka, ali da su praćeni i da je palicama uništeno vozilo, ovo je prvi put", rekao je Nedeljkov.

On je rekao da do sada policija nije ništa objavila o napadačima, ali i ponovio da je reč o izolovanom slučaju i izrazio nadu da će tako i ostati, jer na većini mesta nije bilo većih problema.

Rekao je još da su posmatrači videli jedno grupno dovođenje birača kojima su davane koverte nakon glasanja u Rušnju, kao i na Novom Beogradu gde su Crtini posmatrači saznali da je glas "koštao" 4.000 dinara.

Kako je dodao ispred nekoliko biračkih mesta primećena su vozila koja dovode birače za koje sumnja da li su iz Beograda, jer je bilo uočljivo da pri izlasku nisu mogli da se snađu kuda treba da idu.

Nedeljkov je ponovio da je izlaznost do 10.00 sati bila 9,8  odsto.

 
CRTA: Do 10.00 izlaznost na parlamentarnim izborima 9,8 odsto

 

Prema podacima posmatračke misije "Crta" do 10.00 sati na parlamentarne izbore u Srbiji izašlo je 9,8 odsto građana s pravom glasa. U Beogradu je do 10.00 časova izašlo 9,6 odsto birača što je više u odnosu na izbore 2022. kada je iznosila 8,4 odsto.Pravo glasa na republičkim izborima ima ukupno 6.500.666 građana upisanih u birački spisak a u Beogradu 1.613.369. Tokom dana o izlaznosti je moguće izveštavati samo na nivou parlamentarnih izbora jer birački odbori, prema Uputstvu Republičke izborne komisije, u slučajevima kada se istovremeno održavaju izbori na više nivoa, u određenim intervalima prebrojavaju samo potpisane birača i napomene u izvodu iz biračkog spisaka za glasanje za izbor narodnih poslanika odnosno za parlamentarne izbore. Posmatračka misija Crte ima 3.000 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima koji prate izborni dan.

(Beta, 12.17.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »