Tribina: Filantropija u Srbiji u padu, iako mediji više izveštavaju o dobrotvornim akcijama

Beta 18.12.2023

 Filantropija u Srbiji je u padu, iako mediji više izveštavaju o dobrotvornim akcijama nego ranijih godina, ocenjeno je na skupu "Koliko je dobrog u medijima: Pažnja na dobročinstvu - Kako se izveštava o dobrotvornim akcijama."

Miloš Janković iz fondacije "Katalist" kazao je na skupu u Beogradu da je filantropija nakon pandemije virusa korona bila u Srbiji u porastu, ali da je ubrzo počeo da opada broj donacija.

"Posle pandemije imali smo eksploziju dobrotvornih akcija i donacija, ali je onda usledio najveći pad filantropije u Srbiji u ovoj deceniji", kazao je Janković.

On je rekao da su mediji tokom 2022. godine pokazali "značajno interesovanje" za tu temu i objavili više od 12.000 tekstova i priloga o filantropiji.

"Radio televizija Srbije, Prva i Pink su objavile najveći broj takvih televizijskih priloga. Među štampanim medijima Frankfurtske vesti i Večernje novosti su se najviše bavile filantropijom", naveo je Janković.{image2}

Veran Matić iz Srpskog filantropskog društva ocenio je da Srbija ima "iščašen odnos prema dobrotvorima".

"U Americi se filantropi cene i oslobođeni su poreza, a kod nas to nije slučaj. Država treba da uloži više napora i da podstakne ljude da se bavi dobrotvornim radom", naveo je Matić.{image3}

Autor emisije "Dobro u ljudima" Dejan Čavić kazao je da veliki broj novinara predstavlja političare kao dobrotvore zato što izgrade rampu za invalide od budžetskih sredstava, što po njegovim rečima, nije ispravan pristup.

(Beta, 12.18.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »