Završen protest ispred sedišta RIK-a u Begradu, pa u sredu opet

Beta 19.12.2023

 Razišla se većina građana koji su ispred sedišta Republičke izborne komsije (RIK) u Beogradu druge večeri uzastopno zahtevali poništavanje izbora održanih u nedelju, a studenti su pozvali na nov protest sutra, u sredu, od 18.00 sati. Ispred zgrade su ostali najuporniji dok su u sedištu RIK-a i dalje Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, predstavnici opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" drugoplasirane na izborima. Oni su sinoć objavili da su počeli štrajk glađu u znak protesta zbog, kako kažu, krađe pobede, pre svega na izborima za gradsku vlast Beograda. Ta koalicija traži da beogradski izbori budu poništeni jer je, kako tvrdi, bilo mnogo nepravilnosti i "uvoza birača" iz Republike Srpske, kao i dovoženja glasača u Beograd iz mesta u Srbiji gde u nedelju nije bilo izbora.   Posle dva i po sata protesta ispred RIK-a u Beogradu, neki pale baklje, neki se razilaze  Na protestu ispred Republičke izborne komisije (RIK) u centru Beograda, koji je počeo posle 18.00 sati, zapaljene su i navijačke baklje. Okupljeni su jajima gadjali zgradu Skupštine Srbije u kojoj je sedište RIK-a i skandirali "Ne damo glasove!",  izražavajući nezadovoljstvo radom RIK-a. To je drugo veče protesta ispred sedišta RIK-a u ulici Kralja Milana, na poziv opoziione koalicije "Srbija protiv nasilja", drugoplasirane na nedeljnik izbrima, koja traži poništavanje izbora za gradsku vlast Beograda zbog, kako tvrdi, mnogobrojnih nepravilnosti. Oko 20.30 deo okupljenih je počeo da se razilazi.   Počeo drugi protest građana ispred RIK-a u Beogradu  Ispred zgrade Narodne skupštine u kojoj je i sedište Repubičke izborne komisije (RIK) u Beogradu, večeras je počeo drugi protest na koji je pozvala koalicija "Srbija protiv nasilja", drugoplasirana na nedeljnim izborima, zbog, kako su naveli, kršenja izborne volje građana.

Ispred te zgrade, gde je i sinoć traženo poništavanje izbora u Beogradu, veći je broj novinarskih ekipa, a u Ulici kralja Milana je blokiran saobraćaj vozila.

Predstavnici studenata pištaljkama i povicima "Lopovi!" i "Robija!" izražavaju nezadovljstvo radom članova RIK-a i vlasti, zbog, kako su naveli, "kupovine glasova". {video1}

Okupljeni svih uzrasta, nose transparente "Protiv izborne kradje" "Biračko telo je silovano" i "Beograd na vodi, Srbija na santi leda" i druge.

Pozvali su da im se obrati neko iz RIK-a, a najavljeno je i da če se protestu pridruziti clanovi inicijative ProGlas koja je pozivala da se masovno glasa na izborima održanim u nedelju u Srbiji.

Protest sa zahtevom da se ponove izbori za gradsku vlast Beograda, održan je sinoć na istom mestu. Danas je saopšteno da su uhapšena dvοjica učesnika tog protesta i osumničena da su izvršila krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu.

U zgradi RIK-a su od sinoć potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić koji sa istim zahtevom štrajuku glađu.

(Beta, 12.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »