BBC vesti na srpskom

Književnost: Pisac epske fikcije pred sudom zbog objavljivanja nastavka Gospodara prstenova

Pisac iz Amerike objavio je knjigu koju je nazvao „savršenim nastavkom 'Gospodara prstenova'".

BBC News 24.12.2023  |  BBC - svetski servis
Scena iz filma Gospodar prstenova: Družina prstena
Getty Images
Scena iz filma Gospodar prstenova: Družina prstena

Tolkinova zaostavština (Tolkien Estate), fondacija koja upravlja nasleđem čuvenog pisca Dž. R. R. Tolkina, tužila je autora epske fikcije zbog povrede autorskih prava pošto je objavio sopstveni nastavak „Gospodara prstenova".

Demetrius Polihron, pisac koji živi u Americi, objavio je knjigu „Družina kralja" (The Fellowship of the King) 2022. godine.

Knjigu je nazvao „savršenim nastavkom 'Gospodara prstenova'".

Sud je presudio da Polihron mora da prestane da distribuira primerke ove knjige i da mora da uništi sve fizičke i elektronske kopije.

'Neozbiljna' tužba

Polihron je pokušao da tuži Tolkin zaostavštinu i Amazon u aprilu 2023. godine, tvrdeći da TV serija „Prstenovi moći" krši autorska prava njegove knjige.

Slučaj je odbačen pošto je sud presudio da je zapravo Polihronova knjiga ta koja krši autorska prava Amazonove serije, čije je emitovanje počelo septembra 2022.

Fondacija Tolkinova zaostavština je potom uzvratila tužbom protiv Polihrona kako bi zaustavila dalju distribuciju njegove knjige „Družina kralja".

Sudija Stiven Vilson izrekao je trajnu zabranu Polihronu da nastavi prodaju njegove knjige i svaki od budućih šest planiranih nastavaka.

Sud je dodelio Tolkinovoj zaostavštini i Amazonu naknadu sudskih troškova od 134.000 dolara koji su nastali zbog Polihronove tužbe.

Stiven Majer, iz Majer Blekburn advokatske kancelarije, rekao je da je ovo „važan uspeh za Tolkinovu zaostavštinu, koja neće dozvoliti neovlašćenim autorima i izdavačima da na ovakav način zarađuju na Tolkinovim veoma voljenim knjigama".

„Reče je o ozbiljnom kršenju autorskih prava, koje je podrazumevalo komercijalnu osnovu, i zaostavština se nada da će ova trajna zabrana, zajedno sa sudskim troškovima, biti dovoljna da odvrati druge koji imaju slične namere".

Vorner Bros potvrdio je ranije ove godine da je u planu veći broj filmova „Gospodar prstenova" tokom narednih godina.

Rad na drugoj Amazonovoj TV seriji počeo je u oktobru.


Pogledajte video: Put stare knjige do novog čitaoca


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.24.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »