Krkobabić: Programi Ministarstva za brigu o selu ispunili očekivanja

Beta 25.12.2023

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić danas je izjavio da je u toku preporod sela Srbije i da su programi njegovog ministarstva ispunili očekivanja. "Na delu je misija preporoda sela Srbije. Ni jedan deo Srbije ne sme da ostane prazan. Menjamo demografsku sliku, podmlađujemo sela, dovodimo radno aktivno stanovništvo, pokrećemo privredne aktivnosti", rekao je Krkobabić na svečanosti u Palati Srbij povodom sumiranja rezultata rada Ministarstva za brigu o selu u 2023. godini. {video1}

Dodao je da osnovno u preporodu sela dodeljivanje praznih seoskih kuća.

"Do sada je seoske kuće dobilo 10.000 ljudi, što je jedna manja opština, poput Ade u Vojvodini ili deset Crnih Trava na jugu Srbije. To je nešto najbolje što se trenutno u našoj zemlji događa, ali i što će se nastaviti. Pozivam mlade ljude da se pripreme za novi konkurs od Nove godine, 500 miliona dinara je već izdojeno i spremni smo da izađemo u susret svim zahtevima", poručio je Krkobabić. {image2}

Ministarstvo za brigu o selu je programe realizovalo u 144 jedinice lokalne samouprave u Srbiji, od ukupno 174. U ovoj godini je oživelo 980 napuštenih seoskih kuća širom Srbije, a od početak tog programa 2.650.

Jaroslav Milišić, veroučitelj koji ima petočlanu porodicu koja je nedavno dobila kuću u Trnovcu kod Velike Plane, rekao je posle osam godina podstanarskog života konačno imaju svoje parče zemlje i da su zahvalni državi koja im je dala priliku da žive od svog rada na svom imanju.

Da je dodela seoskih kuća jedan od najznačajnih programa koje Vlada Srbije realizuje smatra rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić koji je na čelu komisije za dodelu tih subvencija.

"Činjenica da trećina ovih mladih ljudi ide iz grada u sela, govori da se cilj programa ostvaruje", rekao je on. Kako je danas istaknuto, seoskom stanovništvu značajno je olakšao život Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva jer je za tri godine vozila počelo da koristi više od 400.000 stanovnika u 1.200 sela. "Drago mi je što radimo na rešavanju ovog važnog pitanja za Srbiju. Ali ni jedan od ovih elemenata na kojima radimo, ne bi sam za sebe dao rezultate. Jedino komplementarnim delovanjem svih programa ovog Ministarstva možemo doći do cilja, a to je da učinimo sela dobrim i poželjnim mestom za život", rekao je dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović koji je na čelu komisije koja rešava pitanje mobilnosti seoskog stanovništva. I ove godine širom Srbije realizovani su Miholjski sureti sela, manifestacija koju je osmislio i zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem utemljio Krkobabić. {image3}

Sportskim takmičenjima, višebojem, izložbama, folklornim nastupima, ukusnim tradicionalnim jelima od juna do decembra ova manifestacija okupila je oko 200.000 učesnika, iz 1.500 sela u 95 opštine širom Srbije.

Prvi program Ministarstva za brigu o selu "500 zadruga u 500 sela", kako je ocenjeno, u potpunosti je realizovan i premašio je svoje ciljeve jer je osnovano 1.100 novih zadruga. Predsednik Akademijskog odbora za selo Dragan Škorić istakao je značaj programa koje Ministarstvo za brigu o selu realizuje u saradnji sa tim odborom SANU i njihovih rezultata koji su za kratko vreme postignuti. CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta, 12.25.2023)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »