Politiko: Desetine privedene u Srbiji tokom protesta posle izbora

Beta 26.12.2023

Desetine ljudi su privedene tokom masovnih protesta u Srbiji, organizovanih zbog tvrdnji da su nedavni izbori namešteni u korist vladajuće stranke, piše danas briselski portal Politiko.

Portal navodi da su se sinoć hiljade okupile ispred policijske stanice u Beogradu, zahtevajući oslobađanje najmanje 38 demonstranata za koje se veruje da su uhapšeni.

Dan ranije, vlasti su bacale suzavac na masu koja je pokušala da upadne u Skupštinu Beograda, dok je opozicija pozvala Zapad da sprovede istragu izbornih neregularnosti, piše u tekstu.

Dodaje se da su aktivisti blokirali saobraćaj juče, osmog uzastopnog dana protesta od parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra, na kojima je vladajuća koalicija osvojila većinu u Skupštini Srbije.

Populistička Srpska napredna stranka predsednika države Aleksandra Vučića proglasila je pobedu, uprkos zabrinutosti međunarodne posmatračke misije da je izborni proces "narušen oštrom retorikom, pristrasnošću medija, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa", navodi Politiko.

Portal ukazuje da je organizacija CRTA, kao nezavisni posmatrač izbora, zaključila da rezultati tesne trke u Beogradu "ne odražavaju istinsku volju stanovnika koji su dali glas" na izborima.

Politiko prenosi i izjavu američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila da "svi građani Srbije imaju pravo da se njihov glas čuje i odgovornost da izražavaju političke stavove na miran način i bez pribegavanja nasilju".

Međutim, dodaje portal, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko tvrdi da opozicija nastoji da zbaci vladu "na osnovu iskustva Majdana", odnosno obaranja ukrajinske vlade podržane od Moskve 2014. godine, tokom demonstracija u Kijevu protiv korupcije i brutalnosti vlasti.

Bocan-Harčenko, ukazuje Politiko, "nije izneo nikakve dokaze koji bi potkrepili tvrdnje o spoljnom mešanju, a Vašington je više puta pozvao na smirenost".

Vučić nastoji da ojača ekonomske veze sa EU, ali istovremeno teži bližim političkim odnosima sa Moskvom, čak i posle početka ruske invazije na Ukrajinu, dodaje se u tekstu.

(Beta, 12.26.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »