BBC vesti na srpskom

Žak Delor: Umro tvorac moderne EU i bivši predsednik Evropske komisije

Delor je doprineo uspostavljanju jedinstvenog tržišta u tom bloku, ali su njegovi snovi o integraciji naišli na protivljenje u Velikoj Britaniji.

BBC News 27.12.2023
Jacques Delors, pictured in 2007
Reuters

Žak Delor, bivši predsednik Evropske komisije, koga mnogi opisuju kao tvorca moderne Evropske unije, umro je u 99. godini, saopštila je njegova ćerka.

Doprineo je stvaranju jedinstvenog tržišta, čime je omogućeno slobodno kretanje ljudi, dobara i pružanja usluga širom ovog bloka zemalja.

Tokom desetogodišnjeg mandata, koji je trajao od 1985. do 1995. godine, postavio je temelje uvođenja evra, zajedničke valute u državama Evropske unije.

Ali, bilo je i onih koji su sa skepticizmom gledali na integraciju koju je zagovarao, posebno u Velikoj Britaniji, gde su ga smatrali simbolom mešanja Brisela u odluke te zemlje.

Martin Obri, ćerka francuskog političara, objavila je da je u sredu ujutru preminuo u snu u njegovom domu u Parizu.

Francuski predsednik Emanuel Makron odao je priznanje Deloru, koji je od 1881. do 1884. bio i ministar finansija Francuske.

Opisao ga je kao „državnika francuske sudbine" i čoveka koji je „neumorno oblikovao našu Evropu".

„Njegova posvećenost, ideali i ispravnost će nas uvek motivisati. Pozdravljam njegov rad i uspomenu na njega i delim bol sa njegovim bližnjima", kazao je Makron.

Jacques Delors
BBC

Delor je bio predsednik Evropske komisije u tri mandata, duže nego bilo ko drugi.

Ursula fon der Lajen, koja trenutno obavlja ovu funkciju, smatra da je Francuz bio „vizionar koji je našu Evropu učinio jačom".

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, opisao ga je kao „velikog Francuza i velikog Evropljanina", koji je „ušao u istoriji kao jedan od ljudi koji su najviše izgradili Evropu".

Kao francuski socijalista, Žak Delor je čvrsto verovao u integraciju posle Drugog svetskog rata.

Pored uvođenja zajedničkog tržišta i evra, tokom njegovog mandata u Evropskoj komisiji sklopljen je i Šengenski dogovor o slobodnom putovanju i nastao je program razmene studenata Erazmus.

Ali, za britanske konzervativce predvođene bivšom premijerkom Margaret Tačer, potezi ka stvaranju federalne Evrope smatrani su anatemom.

Tačer je 1989. istakla da je Delorov poziv na stvaranje ekonomske i monetarne unije neprihvatljiv, jer je smatrala da će to oduzeti moć britanskom parlamentu da odlučuje o brojnim ekonomskim pitanjima.

Kada je napuštao Evropsku komisiju 1995, Delor nije želeo da se kandiduje za mesto predsednika Francuske, iako su predizborne ankete pokazivale da je izraziti favorit da pobedi na izborima.

Ostao je veran federalističkim idealima.

Nedavno je upozoravao na pretnju koju populizam donosi Evropi i pozivao je na odlučne korake kako ne bi došlo do Bregzita.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.27.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »