Tepić: Pravnici Srbije protiv nasilja istražuju navode da su uhapšeni primorani da priznaju krivicu

Beta 27.12.2023

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić izjavila je danas da pravni tim te koalicije istražuje navode da su građani koji su privedeni tokom protesta ispred Skupštine Beograda u nedelju tučeni u policiji, da im je dodeljen advokat po službenoj dužnosti i da su primorani da potpišu sporazume o priznanju krivice.Tepić, koja već deseti dan štrajkuje glađu tražeći poništavanje na svim nivoima, izrazila je i nadu da će biti formirana međunarodna komisija koja će istražiti sve navodne nepravilnosti na izborima 17. decembra.

Ona je za televiziju N1 kazala da njena odluka o štrajku glađu nije usmerena ka predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i domaćim institucijama "jer su one saučesnici", već prema međunarodnoj zajednici.

"Usmerena sam na međunarodnu zajednicu od koje učekujemo da oformi međunarodnu komisiju da se sve ono što je već rečeno, sumira u jedan zaključak, da se učini revizija izbora, što bi dovelo do poništavanja ovih i raspisivanja novih izbora, pod novim uslovima.

Govoreći o štrajku glađu, kazala je da razume zahteve da ga prekine, ali zamolila sve koji to traže od nje da u javnosti govore o razlozima zbog kog je ona stupila u štrajk.

Ocenila je da je već mnogo toga postignuto tim štrajkom glađu, navodeći da se "nikada do sada nije dogodilo da čelnici Zapada, EU i SAD, uprkos nesrećnoj izjavi ambasadora SAD Kristofera Hila, nisu čestitali Vučiću i SNS", osim mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Nikada se to nije desilo, a već smo u 11. danu od održavanja izbora. Nikada se nije dogodilo da misija ODIHR izađe sa dramatičnim potvrdama o krađi i neregularnostima na izborima, kao i misija Saveta evrope i Evropskog parlamenta", rekla je Tepić.

Dodala je da u sedištu Republičke izborne komisije (RIK) planira da ostane najmanje do subote, 30. decembra, kada se održava ponavljanje izbora na nekoliko biračkih mesta širom Srbije, jer odatle želi da isprati taj proces.

Ostale fotografije uz tekst

(Beta, 12.27.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »