Pošta Srbije predstavila poštansku marku sa likom glumca Velimira Bate Živojinovića

Beta 31.12.2023

Pošta Srbije je u slavu velikog glumca Velimira Bate Živojinovića danas objavila prigodnu poštansku marku, povodom tri jubileja vezana za njegov umetnički opus.

Tim povodom je u PTT Muzeju danas upriličena i novogodišnja promocija na kojoj je o unikatnom izdanju poštanskih maraka i ličnosti i delu velikog glumca Bate Živojinovića govorili direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević i unuka slavnog umetnika Dina Živojinović.

"Izdanjem prigodnih poštanskih maraka želimo da odamo počast Bati Živojinoviću i izrazimo veliko poštovanje prema njegovom izuzetnom doprinosu umetnosti, kulturi, njegovoj strasti prema glumi i bogatom umetničkom opusu koji je ostavio iza sebe. Batini filmovi i serije utisnuti su u srca mnogih generacija, a ova marka simbol je naše zahvalnosti i dubokog poštovanja prema jednom od naših najvećih umetnika", rekao je vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević na promociji prigodne marke u PTT Muzeju.

Naveo je da je u 2023. obeleženo 50 godina filma Sutjeska i 90 godina od rođenja slavnog glumca, a 2024. slaviće se 55 godina filma Most.

Na ovaj način, kako je istakao Đoržević, Bata Živojinović postaje jedina ličnost u istoriji srpske filateliji koja je na jednoj poštanskoj marki objedinila tri jubileja.

"Zahvaljujem, u ime porodice Živojinović, zbog načina na koji Pošta Srbije održava sećanje na našeg Batu. U vremenu kada su umetnost i komunikacija u središtu digitalizacije, ne možemo osporiti moć rukopisa, niti darove kojima se umetnici služe kako bi preneli svoje emocije na papir", rekla je Dina Živojinović, unuka Velimira Bate Živojinovića.

Dodala je da će slavni Bata Živojinović živeti onoliko dugo koliko ga se građani budu sećali i pominjali.

"Hvala vam što ovu 2023. godinu završavamo u duhu jedinstva i što delimo zajedničke vrednosti", kazala je Dina Živojinović.

Izdanje "Bata Živojinović - velikan filmske umetnosti" objavljeno je u tiražu od 25.000 i sadrži jednu prigodnu marku u formi tabaka od osam maraka, koverat prvog dana i žig.

Velimir Bata Živojinović glumio je u više od 350 filmova, a nagrađen je brojnim prestižnim nagradama za ostvarenja u filmskoj umetnosti u zemlji i inostranstvu.

(Beta, 12.31.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »