Direktor Kineske medijske grupe:Nastavićemo da ubrzavamo na putu stvaranja nove svetske klase medija

Beta 01.01.2024

U protekloj 2023. godini, kineska inicijativa "Pojas i put" započela je svoju prvu deceniju prosperiteta, a Kineska medijska grupa (CMG) nastavila je da promoviše razmenu među različitim civilizacijama na ovom putu ka prosperitetu, izjavio je direktor grupe Šen Haisijung.

On je u novogodišnjem govoru slušaocima i pratiocima u inostranstvu putem CGTN-a, Kineskog međunarodnog radija i interneta, rekao da je CMG već pet godina najveća medijska grupa na svetu.

"Prošle godine smo završili izgradnju naše 191. strane stanice i izgradili smo inostranu komunikacionu mrežu koja obuhvata 67 zemalja i regiona širom sveta. Broj međunarodnih korisnika CGTN-a prvi put je premašio 700 miliona i više puta smo bili prvi izvor informacija u svetu o velikim međunarodnim događajima. Nastavićemo da ubrzavamo na putu stvaranja nove svetske klase medija", naveo je Šen.

Veliki broj programa sa kulturnim sadržajem, kao što su "Kineski istorijski i kulturni gradovi", "Istraživanje drevne Kine", "Susret s civilizacijama" i "Istraživanje Kine na bambusovim štapićima" nastavljaju da obasjavaju civilizaciju Kine i sveta, rekao je.

Šen je dodao i da je prenos Azijskih igara u Hangdžouu dostigao 41,4 milijarde pregleda širom mreže."Ove godine naš 'krug prijatelja' je znatno proširen. Sačuvali smo stare prijatelje i stekli veliki broj novih prijatelja. Potpisali smo 58 sporazuma o saradnji sa međunarodnim medijskim organizacijama i održali drugi Globalni forum za inovacije u medijima, forum za saradnju medijskih partnera ASEAN-a i forum za medijsku saradnju sa afričkim partnerima", naveo je direktor CMG.

On je još dodao da je 2024. godina zmaja prema kineskom lunarnom kalendaru.

"Današnji svet je daleko od mira, a toliko su nam potrebni mir, razvoj i saradnja! Zmaj je pozitivan mitski totem kineske civilizacije i simbol duha ujedinjenja i harmonije. KMG će i dalje u duhu zmaja, svetu donositi sve više sjajnih kineskih i svetskih priča, ispisujući moderno poglavlje ljudske civilizacije", zaključio je Šen.

(Beta, 01.01.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »