Aleksa je razvijao AI tehnologiju u Microsoftu i Google-u, a onda je odlučio da sam napravi jezički model na srpskom "YugoGPT"

Blic 03.01.2024
Aleksa je razvijao AI tehnologiju u Microsoftu i Google-u, a onda je odlučio da sam napravi jezički model na srpskom…

Iako malo ko u Srbiji zna za njega, Aleksa Gordić je svetski poznati stručnjak za mašinsko učenje i srodne AI tehnologije. Nakon izuzetne karijere u Microsoft-u i Google-u, ovog leta radeći na ličnom projektu došao je na fantastičnu ideju: da sam napravi AI jezički model za naše govorno područje. U tome je, naravno, uspeo, a AI koji je nazvao "YugoGPT" nedavno je i lansirao i on već broji hiljade registrovanih korisnika.

Da čitava priča bude impresivnija, iako uživa veliki ugled ovom domenu (njegov Youtube kanal The AI Epiphany prati stručna javnost AI sveta, LinkedIn ga je proglasio "Top Voice-om" za ove teme...) za sebe tvrdi da je "samouk" u ovoj tehnologiji! "Blic Biznis" razgovarao je sa Gordićem i tom prilikom pitali smo ga kada je počeo da se bavi i interesuje za veštačku inteligenciju, kako je izgledala njegova dosadašnja karijera i šta je sve tu mogao da nauči, odakle mu

Pročitajte još

Ključne reči

Najnovije vesti »