Demokratski savez Hrvata u Vojvodini: Srpski mediji nisu preneli govor Plenkovića

Beta 08.01.2024

 Demokratski savez Hrvata u Vojvodini saopštio je danas da su mediji u Srbiji prećutali delove govora predsednika Hrvatske Andreja Plenkovića za Božić po julijanskom kalendaru.

"Sa žaljenjem konstatujemo da su pojedini delovi govora Plenkovića, koji je održao na prijemu Srpskoga narodnog vijeća na Badnji dan po julijanskome kalendaru, 6. januara u Zagrebu, i izjave za medije koje su usledile bili potpuno prećutani u srbijanskim medijima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su prećutani sadržaji važni za ukupne odnose Srbije i Hrvatske.

"Naime, činjenica da oni nisu preneseni može dodatno usložniti ionako kompleksne odnose između dve države te uvećati nesporazume, napose kada je reč o ocenama društvenog položaja Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj te pratećih politika njihovog unapređenja", navodi se.

Premijer Hrvatske Plenković je u govoru za Badnji dan istakao vrednosti međusobnog razumevanja, poštovanja, tolerancije i uzajamnog uvažavanja, navodi Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

"Mediji u Srbiji, pak, nisu prenijeli  kako je kazao da je odnos hrvatske države i srpske manjine u Hrvatskoj strukturiran i rešen na kvalitetan i odgovarajući način i da treba pristupiti tome da i položaj Hrvata u Srbiji dođe barem na približno jednak nivo", navodi se u saopštenju.

U izjavi za medije nakon skupa Plenković je govorio i o unutrašnjim političkim pitanjima Srbije, i u delu koji se odnosi na položaj hrvatske nacionalne manjine i pitanje demokratske participacije Hrvata u političkom životu, što je, kako se navodi u saopštenju, njegovo legitimno pravo s obzirom na to da je ono predmet i međudržavnog sporazuma.

(Beta, 01.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »