Blinken se sastao s Abasom da traži reformu palestinske uprave za posleratnu Gazu

Beta 10.01.2024

Državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao se danas u Ramali na Zapadnoj obali sa paletinskim predsednikom Mahmudom Abasom da traži reformu uprave u sklopu američkih napora da pridobije region za posleratne planove o Pojasu Gaze.

Ti planovi takođe uključuju konkretne korake ka palestinskoj državi.

Blinken je rekao da je osigurao podršku više zemalja u regionu za pomoć u obnovi i upravljanju Gazom posle rata Izraela i Hamasa i da je šira normalizacija izraelsko-arapskih odnosa još moguća, ali samo ako postoji "put do palestinske države".

Taj pristup se suočava s ozbiljnim preprekama jer se vlada izraelskog premijera Izraela Benjamina Netanjahua izričito protivi stvaranju palestinske države pored Izraela.

Uz to, autokratsko palestinsko rukovodstvo koje ima podršku Zapada, a čije su snage isterane iz Gaze kada je Hamas 2007. silom preuzeo vlast i sada vlada delovima okupirane Zapadne obale, nema legitimiteta po mišljenju mnogih Palestinaca.

Rat u Gazi još uvek besni i nema kraja na vidiku, dok se ta mala palestinska enklava suočava sa humanitarnom katastrofom.

Taj rat je izazvao i eskalaciju nasilja između Izraela i libanskog ekstremističkog Hezbolaha i strah od šireg sukoba.

U okviru svoje četvrte posete regionu od početka rata, Blinken se proteklih dana sastao sa liderima Saudijske Arabije, Jordana, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske i rekao da su oni spremni da doprinesu posleratnim planovima u zamenu za napredak ka stvaranju palestinske države.

Posle sastanka sa Netanjahuom i drugim visokim izraelskim zvaničnicima Blinken je u utorak uveče poručio da Izrael mora prestati da sposobnost Palestinaca da vladaju sobom podriva širenjem jevrejskih naselja, rušenjem palestinskih kuća i njihovim iseljavanjem.

On je međutim takođe rekao da Palestinska uprava "ima dgovornost da se reformiše da poboljša upravljanje"i najavio da će to reći Abasu (88) koji je izabran za predsednika još 2005. godine i nema podršku sopstvenog naroda.

Kasnije danas Abas će se u Akabi na Crvenom moru sastati sa liderima Jordana i Egipta - dva američka savezika koji su dugo bili posrednici u izraelsko-palestinskom sukobu.

(Beta, 01.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »