Predsednik Duda optužio poljske vlasti da su nelegalno uhapsile dvojicu poslanika

Beta 10.01.2024

Predsednik Poljske Andžej Duda optužio je danas novu vladu premijera Donalda Tuska što je policija sinoć upala u Predsedničku palatu i, kako je rekao, nelegalno uhapsila dvojicu poslanika prethodne vlasti koji su juče potražili kod šefa države utočište pred zatvorom iako su pravosnažno osudjeni.

"Duboko sam potresen što su u zatvor strpani ljudi za koje nemam ni tračak sumnje da su kristalno čisti. Želeli su prosto poštenu državu i smatrali da zakoni moraju da se primenjuju. Danas su oni u zatvoru zato što su radili u korist poljske države, dok istovremeno s optužbama za korupciju šeta na slobodi niz poznatih ljudi, takodje iz sveta politike", kazao je predsednik Duda u vanrednom obraćanju javnosti.

Duda je kazao da je duboko potresen što su ministar unutrašnjih poslova u bivšim vladama konzervativne stranke Pravo i Pravda, posle izbora 15. oktobra poslanici opozicije - Marijuš Kaminjski i njegov zamenik Maćej Vonšik, uhapšeni dok su bili njegovi gosti u Predsedničkoj palati i što je akcija hapšenja izvedena "preterano revnosno i brutalno premda pod maskom zakona".

Poslanici su uhapšeni po nalogu suda u Varšavi, zato što su decembra pravosnažno osudjeni na dve godine zatvora i pet godina gubitka biračkog prava zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja dokumenata i nelegalnog prisluškivanja kada su, rukovodeći Centralnim biroom za borbu protiv korupcije 2007. godine, nelegalno pokušavali da pribave dokaze protiv neugodnog koalicionog partnera njihovog partijskog šefa, tada premijera Jaroslava Kačinjskog.

Predsednik Duda ih je pomilovao 2015. godine, pre no što je presuda postala pravosnažna. Vrhovni sud je početkom leta prošle godine presudio da to pomilovanje ne važi, da Ustav ne predvidja čin individualne abolicje kojim bi mogli da se i pre pravosnažnosti presude spasu zatvora, ali ne i gubitka poslaničkih mandata, te da sudjenje mora da se ponovi.

"Bilo kakav pokušaj da im se oduzmu mandati su nelegalni. Branim poslaničke mandate. Branim pravo šefa države na pomilovanje, utemeljeno na Ustavu. Duboko sam potresen zbog toga što su smešteni u zatvor uprkos pomilovanju predsednika", rekao je Duda.

Ne precizirajući šta namerava da uradi, predsednik je poručio novim vlastima da se neće prestrašiti i da neće prestati da dela sve dok Kaminjski i Vonšik ne budu pušteni iz zatvora.

Predsednik je apelovao na sve koje je hapšenje razgnevilo i nameravaju da svoj protest izraze na ulicama, da protestuju mirno, dostojanstveno, u skladu sa zakonima.

"Mnogo je gneva, apelujem na mir. Ako neko hoće da učestvuje u manifestaciji, neke učestvuje. Ali jako vas molim da te manifestacije budu dostojanstvene, mirne", obratio se Duda pristalicama opozicije.

Evropska komisija, godinama u sporu s prethodnim poljskim vlastima zbog sporne reforme pravosudja konzervativaca Kačinjskoj koje su ugrozile nezavisnost sudija i unele sistemske rizike po pravnu državu, odbija se meša u ovaj spor prethodnih i novih vlasti u Poljskoj.

"Nećemo komentarisati konkretna zbivanja u zemljama članicama Evropske unije", rekao je portparol EK Erik Mamer povodom eskalacije sukoba prethodnih i novih vlasti u Poljskoj.

(Beta, 01.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »