Šef kineske diplomatije predstavio diplomatske ciljeve za 2024.

Beta 10.01.2024

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji predstavio je diplomatske ciljeve Kine za 2024. godinu, rekavši da će Kina uvek biti samouverena i samopouzdana i ispunjavati svoje dužnosti odgovorne velike zemlje.

Vang koji je takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, to je izjavio 9. januara prilikom obraćanja na simpozijumu o međunarodnoj situaciji i spoljnim odnosima Kine 2023. godine.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Vang je rekao da će Kina učiniti sve što je u njenoj moći da osigura uspeh događaja uključujući Forum o saradnji Kine i Afrike, Boao forum za Aziju, Kineski međunarodni sajam uvoza i Forum o globalnoj akciji za zajednički razvoj.

"Kina će čvrsto čuvati svoj suverenitet, bezbednost i razvojne interese i težiti povoljnom spoljnom okruženju za izgradnju novog razvojnog obrasca i postizanje visokokvalitetnog razvoja", rekao je Vang.

"Čvrsto će preuzeti svoje odgovornosti po glavnim pitanjima koja se tiču jedinstva, saradnje i legitimnih prava zemalja u razvoju i značajnih pitanja koja se tiču budućnosti i sudbine čovečanstva i pravca svetskog razvoja", dodao je.

Vang je rekao da će Kina ostati posvećena otvorenosti i inkluzivnosti i ojačati i proširiti mrežu globalnih partnerstava.

Precizirao je da će Kina sprovesti konsenzus koji je postigla sa SAD u San Francisku i produbiti strateško međusobno poverenje i uzajamno korisnu saradnju Kine i Rusije kako bi konsolidovala svoje sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije u novoj eri.

"Kina će povećati razmenu na visokom nivou i stratešku komunikaciju sa EU kako bi promovisala stabilan i održiv rast njihovih odnosa. Zemlja će nastaviti da povećava prijateljstvo, međusobno poverenje i približavanje interesa sa svojim susedima, radiće ruku pod ruku sa drugim zemljama u razvoju, ujediniti se sa zemljama BRIKS-a i promovisati izgradnju novog tipa međunarodnih odnosa", rekao je.

Kina će, takođe, aktivno sprovoditi Inicijativu globalne civilizacije, promovisati zajedničke vrednosti čovečanstva, promovisati razmenu i međusobno učenje među civilizacijama, i unaprediti međusobno razumevanje i prijateljstvo među ljudima svih zemalja, dodao je Vang.

(Beta, 01.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »