Билчик: О изборима у Србији након извештаја ОДИХР

Бета 12.01.2024

Ниједна посланичка група у Европском парламенту не може ништа да блокира, изјавио је данас известилац тог тела за Србију Владимир Билчик, поводом навода да се Европска народна партија (ЕПП), којој припада, успротивила идеји да се наредне седмице расправља о недавним изборима у Србији.

Билчик је за Демостат рекао да Европски парламент "доноси колективне одлуке, на основу става већине посланичких група" и додао да коначни извештај Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) о изборима у Србији 17. децембра треба да буде основа за дискусију.

"Ми морамо да дискутујемо о ономе што се десило у Србији током избора. Истовремено, та дискусија мора да буде заснована на чињеницама што је више могуће, и сматрам да је извештај ОЕБС/ОДИХР, који ће бити објављен наредних седмица, добра основа за такву дебату", казао је Билчик.

Позивајући се на неименовани извор из Европског парламента, Демостат је јуче објавио да то тело неће наредне недеље расправљати о изборима у Србији, јер није постигнута сагласност посланичких група да то питање буде на дневном реду.

"Вероватно неће бити никакве расправе о изборима у Србији док у фебруару не буде објављен финални извештај међународне посматрачке мисије, у којој су били и представници Европског парламента. Није било довољно подршке посланичких група да се таква тема нађе на агенди пленарне седнице, нарочито се томе противила ЕПП", казао је извор Демостата из Европског парламента.

Шеф посматрачке мисије Европског парламента на изборима у Србији Клемен Грошељ, европосланик либералне групе Обновимо Европу, изјавио је данас за Радио Слободна Европа (РСЕ) да ЕПП стоји на путу захтевима других посланичких група у ЕП да се у тој институцији одржи ванредна расправа о изборима у Србији.

"Нема потребе да се чека коначни извештај ОДХИР пошто је ЕП имао сопствену посматрачку мисију на терену. Чин ЕПП много говори о њеним политичким вредностима и принципима и њиховој визији развоја ЕУ и будућности Западног Балкана", навео је Грошељ.

Портал Нова је данас објавио да Српска напредна странка (СНС), која је придружени члан ЕПП, врши притисак на међународне актере да се у коначном извештају ОДИХР не нађу све неправилности које су међународни посматрачи забележили на изборима у Србији.

Позивајући се на сазнања из из дипломатских кругова, портал Нова је навео да се притисци појединих земаља да не буде објављено све што су страни посматрачи означили као изборне неправилности појачавају како се ближи објављивање коначног извештаја ОДИХР и да у њима "предњаче земље са којима владајућа странка (СНС) и председник Србије Александар Вучић имају блиске односе".

(Бета, 01.12.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Друштво, најновије вести »