POKS: Opozicija ne treba da učestvuje na izborima dok se ne obezbede fer uslovi

Beta 13.01.2024

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvao je danas opoziciju da ne učestvuje ni na jednim izborima dok se ne obezbede fer i demokratski uslovi i spreče zloupotrebe s biračkim spiskovima u kojima su upisane, kako je naveo, "desetine hiljada fantomskih birača".

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović u pisanoj izjavi je ocenio da je samo jedan čovek mogao da naredi gradonačelnicima i predsednicima opština da podnesu ostavke samo šest meseci pre isteka mandata, a to je, prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mihailović je naveo da je Vučić očigledno i idejni tvorac te "prevare" i da će zbog toga morati da odgovara kada se institucije u Srbiji oslobode njegovog direktnog uticaja.

"Sada je svakome jasno zašto su održani lokalni izbori u polovini Srbije zajedno sa republičkim izborima, a u drugoj polovini nisu, nego će biti na proleće u redovnom roku. Razlog leži u tome da bi tamo gde nisu bili lokalni izbori, SNS (Srpska napredna stranka) mogao da prebaci deo svojih birača u one gradove i opštine gde su bili, a najviše u Beograd i tako pokrije manjak svojih glasova u odnosu na opoziciju", naveo je lider POKS-a.

Prema njegovim rečima, Vučić nije toliko inteligentan da sam smisli tako nešto, nego je to preslikani model bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je to radio decenijama i tako se održavao na vlasti.

"Ovakva prevara koja se desila i u Beogradu, upisivanjem desetina hiljada glasača sa lažnim prebivalištima, ne sme biti dozvoljena i na ponovljenim izborima koji će očigledno biti održani u prestonici. Oko ovoga sva opozicija mora da se složi i zajednički zatraži češljanje biračkog spiska sve dok on ne bude predstavljao realnu sliku stanovnika Beograda, koji jedini imaju pravo da odlučuju o tome kakav grad žele u budućnosti", ukazao je Mihailović.

Naveo je i da opozicija mora da onemogući održavanje svih izbora koji su zasnovani na prevari, izbornoj krađi i inženjeringu s brojem birača i lažnih spiskova, jer za "bojkot kao sredstvo pritiska, vlast očigledno ne mari".

(Beta, 01.13.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »