POKS: Za EU je manastir Gračanica kulturno nasleđe Kosova

Beta 15.01.2024

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je danas da izjava izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon tokom posete manastiru Gračanica, da EU želi da vidi različito kulturno naleđe na takozvanom Kosovu znači da Gračanica, Pećka patrijaršija, Dečani i sve naše svetinje na Kosovu i Metohiji više neće biti deo kulturnog nasleđa Srbije.

POKS u saopštenju ocenjuje da ova, jučerašnja poseta nije bila slučajna i da predstavlja najavu insistiranja EU da nakon priznavanja međunarodnih RKS tablica bude sporoveden u delo i član 7. francusko - nemačkog sporazuma koji predviđa formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

"Primenom francusko - nemačkog sporazuma Gračanica, Pećka patrijaršija, Dečani i sve naše svetinje na Kosovu i Metohiji više neće biti deo kulturnog nasleđa Srbije. To je sasvim jasno iz izjave Viole fon Kramon", istakao je u saopštenju predsednik POKS Vojislav Mihailović.

Dodao je da se vlast, koja je prihvatila i primenjuje francusko - nemački sporazum i "takozvane evropske integracije, zauvek odriče neprocenljivih duhovnih i kulturnih dobara".

"Put kojim je ova vlast pošla sve je bliži provaliji. Nakon priznavanja međunarodnih tablica RKS, ostaje im samo još da priznaju i pasoše lažne države Kosovo, da se odreknu svih srpskih svetinja timo bi i de fakto priznanje secesije naše južne pokrajine bilo završeno", ukazao je Mihailović.

(Beta, 01.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »