Maja Gojković istakla značaj saradnje Srbije i Kine

Beta 16.01.2024

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković je večeras na svečanosti povodom osnivanja Asocijacije za promociju ekonomije, trgovine, kulture i turizma Srbije i Kine rekla da je uverena da će ovaj model saradnje dati vredan doprinos ukupnim odnosima na mnogim poljima, a posebno u oblasti kulture.

Gojković je napomenula da je značaj te Asocijacije i u tome što ona prati inicijativu "Pojas i put" i dodala da je Srbija privržena globalnim razvojnim inicijativama koje je počela Kina.

"Najsnažniji podsticaj saradnji u tom okviru dolazi od predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, njihovog zajedničkog opredeljenja za jačanje naših odnosa na svim poljima", istakla je Gojković.

Gojković je zahvalila Kini zbog "kontinuirane i čvrste podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije" i naglasila da Srbija dosledno i u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija podržava politiku "Jedne Kine". 

"Saradnja na polju kulture nastaviće da daje značajan doprinos odnosima, uz otvorenost za ideju da i Asocijacija za promociju ekonomije, trgovine, kulture i turizma Srbije i Kine bude vredna platforma daljeg napretka na tom planu", rekla je Gojković. 

Navela je da je u poslednjih deset godina realizovano više od 50 značajnih aktivnosti koje spadaju u okvir inicijative "Pojas i put", uglavnom u sklopu festivala, sajmova i foruma.

"Usvojili smo Srednjoročni akcioni plan za realizaciju inicijative ’Pojas i put’ u domenu zaštite kulturnog nasleđa, potpisali smo Sporazum o sprečavanju krađe, tajnih iskopavanja i nezakonitog uvoza i izvoza kulturnih dobara, planiramo razvoj saradnje sa provincijama Kine, polazeći od njihovih najprepoznatljivijih kulturnih kapaciteta", rekla je ministarka.

Navela je da je od značaja za saradnju u okviru inicijative "Pojas i put" i unapređenje saradnje s Kineskim kulturnim centrom u Beogradu i rad Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu, za koji samo ove godine program Ministarstva kulture predviđa 20 projekata.

(Beta, 01.16.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »