Stano za Betu o ukidanju dinara na Kosovu: Izbeći poteze koji podrivaju stabilnost

Beta 19.01.2024

Evropska komisija (EK) traži razjašnjenja namere vlasti u Prištini da zavedu evro kao jedinu valutu na Kosovu i traži da se izbegnu neusaglašeni potezi koji loše utiču na normalizaciju odnosa Priština-Beograd i na stabilnost, izjavio je danas portparol u EK Peter Stano.

Stano je to rekao na pitanje agencije Beta kako EU gleda na upozorenje vlasti u Beogradu da će namera vlasti u Prištini zaustaviti normalizaciju i svaki dalji nastavak dijaloga Beograd-Priština jer ukidanje dinara kao sredstva plaćanja znači ukidanje plata, penzija i finansiranja zdravstva i školstva za Srbe na Kosovu.

"Mi istinski snažno pozivamo dve strane da to pitanje rasprave u okviru dijaloga uz posredovanje EU", podvukao je portparol visokog evropskog predstavnika žozepa Borela.

Evropska komisija "nastavlja da proučava i traži razjašnjenja za pobude i razloge, kao i za moguće posledice te odluke" prištinskih vlasti, saopštio je Stano.

Ukazao je da EU od Kosova i Srbije očekuje da "izbegavaju neusaglašene poteze koji ne vode normalizaciji njihovih odnosa i mogu imati, štaviše, nepovoljan uticaj na stabilnost na terenu".

Posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Miroslav Lajčak je posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u sredu u Davosu, rekao da službe EU analiziraju situaciju i da "od njih očekuje da ubrzo izadju sa zvaničnim stavom" o nameri Kosova da od 1. februara zabrani upotrebu bilo kojih valuta osim evra.

Beta je od Evropske komisije pismeno tražila, ali nije dobila odgovor na to po kojem pravnom ili drugom osnovu vlasti u Prištini koriste evro kao valutu kad Kosovo nije član evrozone, niti evropskog monetarno-finansijskog sistema.

Centralna banka Kosova (CBK) je u četvrtak saopštila da je dopunila Pravilnik o gotovinskim operacijama koji sada, između ostalog, definiše da je valuta evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i da to stupa na snagu 1. februara.

Time se onemogućava korišćenje dinara kao sredstva plaćanja na celoj teritoriji Kosova, uključujući više opština sa srpskom većinom u kojima je ta valuta do sada korišćena uz evro.

(Beta, 01.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »