Zeleno-levi front: Obustaviti rad aleksinačke fabrike Magna zbog trovanja radnika

Beta 19.01.2024

Rad u fabrici Magna u Aleksincu mora se prekinuti dok se ne ukloni izvor trovanja i uslovi ne budu bezbedni za rad, saopštio je danas Zeleno-levi front.

"Dok se ne ukloni izvor trovanja, rad u fabrici Magna mora da se obustavi. Naši zakoni su jasni o tom pitanju i neko za ovo mora da odgovara", rekla je kopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević.

Pre dva dana u toj fabrici otrovala su se 104 radnika, od kojih je 51 upućen u bolnicu na dalje opservacije, a sumnja se da je uzrok isparenje lepka. Sinoć su radnici treće smene došli na posao pošto je Institut za bezbednost i zdravlje na radu "1. maj" iz Niša potvrdio da vazduh više nije kontaminiran, ali je 58 radnika ponovo ispoljilo simptom trovanja.

Đorđević je rekla da se novim trovanjem potvrđuje da radnici u Srbiji nisu bezbedniji i pored Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer se ne ulaže u unapređenje uslova rada.

"Strašno je što ni dve godine nakon stravične pogibije rudara u rudniku Soko, radnici i radnice u Aleksincu nisu bezbedni kad odu na posao. Vlasti SNS-a i SPS-a su očigledno važniji profit investitora nego životi i zdravlje radnika", rekla je Đorđević.

Dodala je da novo trovanje radnika pokazuje da sistem štiti investitore, a ne živote i zdravlje radnika. Umesto oštre reakcije, kako je rekla, vlast je uveravala da sistem nije zakazao, čime je još jednom pokazano da su SNS-u i SPS-u radnici potrošna roba.

Zeleno-levi front, kako je navedeno, zahteva i da Inspektorat za rad utvrdi sve okolnosti koje su dovele do trovanja radnika, da Tužilaštvo pokrene krivični postupak protiv nadležnih u fabrici i da se odgovornima sudi za ugrožavanje zdravlja radnika.

(Beta, 01.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »