BBC vesti na srpskom

Izbori u Americi: Guverner Floride Ron Desantis odustao od predsedničke trke i podržao Trampa

Guverner Floride završio predizbornu trku da se nametne republikancima. Jedini ozbiljni izazivač Trampa ostaje Niki Hejli, bivša američka ambasadorka pri UN.

BBC News 22.01.2024  |  BBC - svetski servis
Donald Trump
Getty Images

Guverner Floride Ron Desantis odustao je od predsedničke trke 2024. i podržao je Donalda Trampa, kome su dodatno porasle šanse da u novembru ponovo učestvuje na predsedničkim izborima protiv, vrlo verovatno, Džozefa Bajdena, kandidata Demokratske stranke.

Desantis, koji je važio za jednog od najvećih rivala Trampu u Republikanskoj stranci, povukao se iz trke uoči unutarstranačkih izbora u Nju Hempširu.

Desantis je u nedelju izjavio da „nema otvoren i jasan put do pobede".

Niki Hejli, bivša američka ambasadora pri UN, ostala je jedini ozbiljan Trampov izazivač u Republikanskoj stranci, a ona kaže da je „jedina" koja je mogla da pobedi Bajdena, sadašnjeg američkog predsednika.

Osim Desantisa, još jedan republikanski kandidat odustao je od trke i podržao Trampa.

Još tokom prošlonedeljnih izbora u Ajovi, Trampov ideološki najsličniji rival, Vivek Ramsvami, najavio je da odustaje i da će nadalje podržavati Trampa.

U utorak će u Nju Hempširu biti održani drugi predizbori u Republikanskoj stranci, posle ubedljive pobede Trampa u Ajovi, gde je osvojio 51 odsto glasova.

U skoro petominutnom video snimku na društvenoj mreži Iks, objavljenom u nedelju popodne, Desantis je rekao da je jasno da većina republikanskih glasača „želi da pruži Donaldu Trampu još jednu šansu".

Desantis je priznao da postoje neslaganja sa Trampom, ali je rekao da je Tramp „superiorniji" u odnosu na Bajdena, za koga je gotovo sigurno da će biti demokratski kandidat na izborima u novembru.

„Potpisao sam obećanje da ću podržati republikanskog kandidata i poštovaću to obećanje", rekao je Desantis.

Kada je Tramp prokomentarisao odluku Desantisa o povlačnjenju i davanju podrške njemu, pristalice bivšeg američkog predsednika u prostoriji u Nju Hempširu glasno su klicale.

U potonjem obraćanju na predizbornom skupu, Tramp je Desantisa opisao kao „zaista sjajnu osobu", dodajući: „Vodio je zaista dobru kampanju, a to nije lako".

Ron Desanstis
Getty Images
Guverner Floride Ron Desanstis

Desantis se predstavio kao republikanski kandidat koji bi mogao da nastavi Trampovim putem, ali bez tereta, pre svega pravnog, koji bivši američki predsednik nosi na leđima.

Međutim, jedan od govornika na događaju, predstavnik Floride Met Gec, nazvao ga je „dijetalnim Trampom".

Nekoliko Trampovih pristalica reklo je BBC-ju da im se dopada guverner Floride, ali da smatraju da ovo nije pravi trenutak za njega da bude republikanski predsednik.

Lin Mejson (60) rekla je da misli da je kampanja Desantisa „tanka" i da je „očekivala više od njega".

Tramp je, dodala je, „jedini čovek u ovom trenutku koji može da spasi ovu zemlju".

Posle Desantisove objave, iz Trampovog štaba su pozvali sve republikance da stanu iza bivšeg američkog predsednika, kritikujući Niki Hejli, nazivajući je „kandidatkinjom globalista i demokrata koji će učiniti sve da zaustave pokret 'Amerika na prvom mestu'".

I Desantis je kritikovao Hejli, nazvavši je pripadnicom „stare republikanske garde iz prošlosti".

Desantis je iznenađujuće bio ispred Hejli na prošlonedeljnim predizborima u Ajovi sa 21 odsto glasova, u poređenju sa njenih 19 odsto, a oboje su ostali daleko iza Trampa.

Tada je Desantis označio drugo mesto kao pobedu, ali je realno dobio manje glasova od očekivanih, jer je veći deo kampanje potrošio udvarajući se konzervativnim evangelističkim glasačima.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 01.22.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »