Ambasada Ukrajine obeležila Dan sabornosti polaganjem venaca na spomenik u Novom Sadu

Beta 22.01.2024

Ambasada Ukrajine u Srbiji danas je obeležila Dan sabornosti polaganjem venaca na spomenik ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku u Novom Sadu.

Dan sabornosti je ustanovljen u znak sećanja na 22. januara 1919. godine, kada je proglašen Akt ujedinjenja Ukrajinske Narodne Republike (UNR) i Zapadnoukrajinske Narodne Republike (ZUNR).

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač rekao je agenciji Beta prilikom polaganja venaca da je reč o "velikom istorijskom datumu" za Ukrajince, pogotovo danas kada je Ukrajina "u krvi i ognju".

"Ukrajina se 22. januara 1919. ujedinila i postala jedna država, a ne za vreme Sovjetskog Saveza, kako su govorili za vreme (sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča) Staljina. Ponosno i časno ujedinjeni stojimo danas kao jedna nacija", kazao je Tolkač.

Izrazio je očekivanje da agresija Rusije na Ukrajinu bude okončana "ranije ili kasnije", kao i uverenje da će njegova zemlja pobediti.

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je prethodno da ta država nastavlja borbu za nezavisnost i sabornost.

"Integritet će biti potpuno obnovljen nakon što Ukrajina oslobodi sve teritorije koje je zauzeo neprijatelj. Cilj pobede je naša sabornost, naše jedinstvo, nepovredivost naših granica", navela je ambasada.

(Beta, 01.22.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »