Mila Popović (SSP): Sadašanja vlast propustila da podigne spomenik Miri Trailović

Beta 22.01.2024

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović saopštila je danas da je aktuelna vlast propustila da podigne spomenik Miri Trailović (1924 -1989) i obećala da će buduća to ispraviti.

Popović je u saopštenju podsetila da je na današnji dan pre tačno 100 godina rođena Mira Trailović, "titan nacionalne umetnosti i prestoničke kulturne scene".

Trailović, sem što je bila najznačajnija pozorišna rediteljka svog vremena, osnovala je i decenijama vodila Atelje 212 kakvim ga i danas pamtimo po svim kultnim glumcima i predstavama, navela je Popović.

Podsetila je i da je Trailović pokrenula Bitef, koji je Beograd, paralelno sa FEST-om i Beogradskim džez festivalom, kako je ocenila, "učinio svetom".

"Nažalost, bez želje da politizujemo, iako je sadašnja gradska vlast imala dovoljno vremena ne samo da uredi zapušten plato po njenom imenu kod Bajlonijeve pijace, koji se pretvorio u buvljak, nego i da joj podigne spomenik, to je propušteno", kazala je Popović.

Dodala je da to nije uradjano "uprkos tome što je februara 2019. usvojena odluka na Skupštini grada o podizanju spomenika u čast Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu.

Navela je i da "ni posle pet godina od spomenika nema ništa".

"Garantujemo da ćemo čim budemo u prilici, nakon novih izbora u Beogradu to nadoknaditi. Jer Mira Trailović je bila velika dama srpskog teatra, nešto poput neformalne gradonačelnice Beograda i najmanje toliko od nas zaslužuje", kazala je Popović.

(Beta, 01.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »