Život bebe vredi: 900.000 dinara?! Istražujemo: Kako zakon tretira nesavesno lečenje: Za 10 godina podneto 235 prijava, osuđeno - 21!

Blic 22.01.2024
Život bebe vredi: 900.000 dinara?! Istražujemo: Kako zakon tretira nesavesno lečenje: Za 10 godina podneto 235 prijava…

Povodom slučaja smrti bebe i akušerskog nasilja u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je sve žene koje su se suočile sa neadekvatnim lekarskim pristupom tokom porođaja da se obrate toj instituciji. Međutim, kako saznaje "Blic", dugi sudski sporovi i niske naknade štete samo su neki od razloga zašto se pacijenti i njihovi srodnici u Srbiji ne odlučuju da prijave lekara zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći.

To je za "Blic" potvrdila jedna od retkih stručnjaka za medicinsko pravo kod nas, dr Hajrija Mujović, viši naučni saradnik Instituta društvenih nauka i potpredsednica Udruženja pravnika za medicinsko pravo. Dr Mujović kaže da sudski procesi protiv lekara mogu da traju godinama kao i da se presude kreću od zatvorske kazne pa do naknade štete koja se, od slučaja do slučaja, kreće od 100.000 dinara za manje štete po zdravlje pa do 900.000 dinara za smrtni ishod. Ona

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »