Film vredan čitavu milijardu: Kako je "Dorotej" osvojio srce publike i postao jedan od najvećih klasika domaće kinematografije (foto)

Večernje novosti 23.01.2024
Film vredan čitavu milijardu: Kako je "Dorotej" osvojio srce publike i postao jedan od najvećih klasika domaće…

FILM Zdravka Velimirovića "Dorotej", rađen po romanu Dobrila Nenadića, odavno je stekao "kultni status". Dorotej je redak od malobrojnih filmova na tematiku Srednjeg veka, koji ne idealizuje taj period, već ga realistično oslikava, prikazivajući stanje najšireg sloja tadašnjeg stanovništva koje je u to vreme zbog nedostatka moderne medicine i nauke, oboljevalo od raznih bolesti i živelo u teškim životnim uslovima.

FOTO: Arhiva novosti Tekst iz TV Novosti vam prenosimo u celosti, kao i fotografije sa snimanja ovog kultnog ostvarenja koje je pomerilo granice domaćeg filma: Krajem jula i početkom ovog meseca, posetioci Kalemegdana najradije su se okupljali oko "Zindan-kapije", rovova i kula oko nje: tu je, privremeno, iznikao ambijent iz srpske istorije XIV veka, pun seljaka i vitezova, konjanika i monaha, u odeći onog vremena... Sve te životopisne prizore videćemo u filmu koji

Film »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »