Dobrica Veselinović: Ponavljanje izbora pod istim uslovima ne bi donelo više demokratije

Beta 26.01.2024

Nosilac liste koalicije "Srbija protiv nasilja" na spornim decembarskim beogradskim izborima Dobrica Veselinović je danas izjavio da ponavljanje izbora u Beogradu pod istim uslovima ne bi doprinelo tome da bude više demokratije i da će o eventualnom izlasku na takve izbore tek biti dogovora.

Veselenović je na TV Insajder rekao da je pravni tim opozicije podneo velik broj žalbi sudu i da na tome radi i sa međunarodnim partnerima.

"Mi smo u Evropskom parlamentu i u drugim institucijama EU - Evropskoj komisiji, nevladinom sektoru i medijima u Briselu imali vrlo dobre sastanke. Ne samo da se situacija u Srbiji prati, nego je vrlo jasno da je došlo do velikog prekrajanja izborne volje, pogotovo u Beogradu. Razgovarali smo o modalitetima kako da napravimo međunarodnu istraživačku misiju da bi se saznao obim prevare, a onda i da uđemo u jednu vrstu medijacije i popravljanja izbornih uslova", rekao je Veselinović.

Ponovio je da se očekuje nova rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji 7. ili 8. februara.

"Uvereni smo, iz razgovora sa partnerima, sa članovima parlamenta iz prijateljskih organizacija, iz Zelenih, iz Socijaldemokrata, s Liberalima s kojima smo takođe pričali, da će ona biti dosta oštra i onda ćemo ući u još jedan talas napora da se medijacija ostvari", istakao je Veselinović.

Na pitanje kako će postupiti ukoliko bude bilo ponovljenih izbora, a ne promene se izborni uslovi, Veselinović je rekao da će o tome koalicija zajedno doneti odluku.

Naveo je da "to za sada nije bilo na dnevnom redu, zato što smo želeli da prvo iscrpemo sve mehanizme u domaćem pravosuđu, da učestvujemo s građanima na protestima, da uradimo svoj deo posla i pritisak prema međunarodnim institucijama, a onda da vidimo i da li vlast može da formira tu vladu u Beogradu, prvenstveno".

"Ono što možemo videti ovih dana je više kalkulisanje, potkopavanje, korupcija, da li će neki odbornici da pređu ili ne, a ne politika, jer da postoji politika, oni bi tu vlast već imali", ukazao je Dobrica Veselinović.

(Beta, 01.26.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »