Naredbe MSP Izraelu o sprečavanju genocida u Gazi

Beta 26.01.2024

 Međunarodni sud pravde (MSP) je danas doneo odluku o šest hitnih mera naređujući Izraelu da "preduzme sve što je u njegovoj moći" da spreči čin genocida u ratu u Pojasu Gaze.

Kako je navedeno, Izrael mora da po Članu Dva Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida,"spreči akte ubijanja i nanošenja ozbiljnih telesnih i mentalnih povreda Palestincima".

Pored toga, mora da osigura da izraelska vojska ne počini te akte, te da spreči i kazni svaki direktni i javni podsticaj da se počini genocid.

Uz to je naređeno da se omogući obezbeđenje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći Palestincima u Gazi i spreči uništavanje svakog dokaza koji se odnosi na optužbe za akte genocida.

Sudu se mora podneti izveštaj o svim preduzetim merama da se Izrael pridržava tih naredbi.

Naledi Pandor, ministarka spoljnih poslova Južne Afrike koja je podnela tužbu protiv Izraela smatragući da vrši genocida u Gazi, izrazila je uverenje da će prekid vatre - koji je Pretorija takođe tražila, biti neophodan da bi Izrael ispunio te mere, ali je rekla da nije razočarana što sud prekid vatre nije uključio u svoju odluku, prenele su agencije.

Izraelski zahtev da se odbaci tužba Južne Afrike nije prihvaćen u najvišem sudu UN.

(Beta, 01.26.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »