SANU: Umro akademik i pisac Goran Petrović

Beta 26.01.2024

Akademik i pisac Goran Petrović umro je danas u Beogradu u 63. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Goran Petrović, redovni član SANU, rođen je u Kraljevu, studirao je jugoslovensku i srpsku književnost, bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Povelja" i urednik u JP "Službeni glasnik".

Debitovao je knjigom "Saveti za lakši život" (1989), usledili su roman "Atlas opisan nebom" (1993), zbirka pripovedaka "Ostrvo i okolne priče" (1996), romani "Opsada crkve Svetog Spasa" (1997) i "Sitničarnica 'Kod srećne ruke' " (2000) za kojeg je dobio NIN-ovu nagradu.

Objavio je više knjiga pripovedaka, priča i dramskih tekstova, dobio nagrade "Beogradski pobednik" i Nagradu "Vladan Desnica" Narodne biblioteke Srbije.

Dela su mu objavljena u više od 120 izdanja, od čega 55 izdanja u prevodima na francuski, ruski, španski, nemački, italijanski, bugarski, slovenački, poljski, ukrajinski, makedonski, engleski, holandski, arapski i persijski (farsi) jezik.

Za dopisnog člana SANU izabran je Redovni član SANU 2012. godine, a za redovnog 2018. godine.

Bio je član UO Zadužbine "Ivo Andrić", Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra.

Za svoje književno stvaralaštvo, pored pomenutih, primio je mnoge druge nagrade, među kojima: Književna stipendija Fonda Borislava Pekića, Nagrada "Meša Selimović", "Vitalova" nagrada, "Račanska povelja", Nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, Nagrada "Borisav Stanković", Nagrada "Svetozar Ćorović", Nagrada "Ivo Andrić" za pripovetku, Nagrada "Laza Kostić", Nagrada za dramski tekst "Kočićeva knjiga", Velika nagrada "Ivo Andrić" za celokupno književno stvaralaštvo, Nagrada "Ramonda serbika" i Nagrada Vukove zadužbine.

"Svojim raskošnim i žanrovski raznovrsnim opusom kojeg je odlikovala inovativnost na tematskom i lirska istančanost na stilskom planu, Petrović je stekao status klasika moderne srpske književnosti. Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti, kao i za sveukupno srpsko društvo i kulturu", piše u saopštenju SANU.

(Beta, 01.26.2024)

Povezane vesti »

Umro akademik i pisac Goran Petrović

Umro akademik i pisac Goran Petrović

Novi magazin 26.01.2024
Umro Goran Petrović

Umro Goran Petrović

Telegraf 26.01.2024
Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »