Poboljšana ekološka situacija u Kini 2023

Beta 29.01.2024

Kina je prošle godine zabeležila postepeno poboljšanje kvaliteta vazduha i vode usred stalnih napora u borbi protiv zagađenja i za održavanje zelenog razvoja, pokazali su zvanični podaci objavljeni 25. Januara, prenosi Sinhua.

U 2023, prosečna gustina čestica PM2,5 u 339 kineskih gradova na nivou prefekture i iznad iznosila je 30 mikrograma po kubnom metru, što je bolje od godišnjeg cilja od 32,9 mikrograma po kubnom metru i za 16,7 odsto manje u odnosu na nivo iz 2019, navelo je Ministarstvo ekologije i životne sredine.

Udeo dana sa dobrim kvalitetom vazduha u ovim gradovima prošle godine je iznosio 85,5 odsto, pokazuju podaci.

Podaci su takođe pokazali da je 89,4 odsto posmatranih područja imalo prilično dobar kvalitet površinske vode - na ili iznad III stepena u petostepenom sistemu kvaliteta vode u zemlji, što je za 1,5 procentnih poena više u odnbosu na prethodnu godinu. Udeo površinskih voda ispod V stepena, što je najniži nivo, ostao je nepromenjen na 0,7 odsto.

Reka Jangce i Žuta reka, dve glavne reke u Kini, imale su dobar kvalitet vode 2023. godine, sa kvalitetom površinske vode II stepena.

Ekološko okruženje u Kini se stalno poboljšavalo 2023. uprkos višestrukim izvorima pritiska, uključujući nepovoljne vremenske uslove, rekao je ministar ekologije i životne sredine Huang Runćiu na nedavno održanoj nacionalnoj radnoj konferenciji o zaštiti životne sredine.

Za 2024. godinu, Huang je pozvao na napore da se promoviše grejanje na čistu energiju u severnoj Kini u skladu sa lokalnim uslovima, olakša tranzicija na niske emisije ugljenika u sektorima čelika, cementa i uglja gde su one visoke i da se, između ostalih mera, reši zagađenje u vezi sa kamionima na dizel motor .

(Beta, 01.29.2024)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »